La Batllia investiga l’exdirectora general de la CASS per ‘l’escàndol de les pensions’

La batlle encarregada de la instrucció del cas ha escoltat ja en qualitat d’encausats tant a Joaquima Sol com a altres comandaments de la parapública que tenen o havien tingut relació amb la gestió de les prestacions

La façana principal de la CASS.
La façana principal de la CASS. Toni Solanelles

La Batllia ha premut les darreres setmanes l’accelerador en relació amb el denominat ‘escàndol de les pensions’. De fet, l’encarregada d’instruir el cas de la suposada disbauxa a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) que va fer que s’abonessin de més milions d’euros (o de pessetes o francs al seu dia) des de pràcticament a l’inici de la seva creació ha encausat diversos dels dirigents o exdirigents o comandaments que havien tingut o tenen a veure amb la gestió de les prestacions. Una de les persones investigades és l’exdirectora general de la parapública Joaquim Sol.

De fet, no només els va encausar, sinó que fa poques setmanes, en una sola jornada, la batlle va citar a declarar aquests comandaments per poder escoltar la seva versió. Encausar suposa, jurídicament, que s’és sospitós d’haver pogut cometre un o diversos delictes. Però també té la garantia d’haver de declarar acompanyat o acompanyada d’advocat. La responsable judicial del cas també ha escoltat la versió d’altres persones vinculades a la parapública, en aquest cas com a testimonis. 

COMPAREIXENÇA DE MARC GALABERT I JOSEP ESCORIZA AL CONSELL GENERAL.

Relacionat

‘L’escàndol de les pensions’ espera l’anàlisi de la fiscalia mentre la CASS ha descartat expedients

Des que se li va atribuir la investigació l’abril passat, després d’unes primeres actuacions, aparentment la batlle instructora s’hauria estat estudiant el cas amb pèls i senyals. I quan ha tingut clar tota la situació, com si d’un tauler d’escacs es tractés, ha seguit adoptant decisions i hauria estat el passat 28 de gener quan hauria escoltat els encausats. Tots haurien tingut relació més o menys directa amb les pensions, que són el nucli de tot plegat. En concret, tot l’embolic, que va transcendir per la inclusió d’un canvi legal a través del pressupost a principi de l’any passat, se centra en les pensions d’invalidesa parcial. 

Rascant rascant, es va fer evident que des del 1971 no hi havia hagut cap control sobre aquesta tipologia de prestació, que és variable en funció del nivell d’invalidesa dels beneficiaris i del salari o remuneració que percebessin per la feina efectivament realitzada. Però no es va estar mai al cas de les modificacions que s’havien de fer en les pensions a abonar. I es va pagar més del que tocava. Uns 6 milions d’euros de més a diner constant que si es tingués en compte la inflació d’aquest temps serien més de 8 milions d’euros. 

Façana principal de la seu social de la CASS.

Relacionat

La Batllia ja investiga ‘l’escàndol de les pensions’

El Govern va promoure una disposició per condonar el deute amb la CASS que havien contret una bona colla de pensionistes pel descontrol de la pròpia parapública. I això que com a mínim des del 2021 ja s’hauria d’haver estat conscient de la situació i s’haurien d’haver fet uns controls que es van fer d’aquella manera i van continuar generant pagaments de més. En tot cas, li toca a la Batllia acabar de concloure si hi ha responsables penals per tot aquest descontrol -la fiscalia sí que va veure indicis de delicte quan la CASS li va trametre tot un seguit de documentació i informes-. De moment, avança en la investigació. 

Etiquetes

Comentaris (18)

Trending