Fiscalia veu indicis de delicte en la intervenció d’Stop Violències a l’ONU i l’envia a la Batllia

Les responsables de l’organització feminista s’han assabentat aquest dimecres de la decisió del ministeri públic, que va enviar el cas a instrucció el juliol, just quan reclamaven saber en quin estat estava la denúncia governamental

Vanessa Mendoza Cortès durant la seva intervenció davant la Cedaw.
Vanessa Mendoza Cortès durant la seva intervenció davant la Cedaw. CEDAW

Les responsables d’Stop Violències encara estan atònites ara. Aquest dimecres han sabut que la decisió del Govern de portar a la fiscalia la intervenció de la presidenta de l’organització, Vanessa Mendoza Cortès, davant d’un organisme dependent de les Nacions Unides (ONU) està ara ‘en mans’ de la Batllia. Aquest pas es dóna quan el ministeri públic veu indicis de delicte i creu que el jutge que escaigui ha de fer l’oportuna investigació. Ara per ara, però, Stop Violències no té cap mena de detall de la instrucció si és que instrucció hi ha.

Mendoza Cortès i l’advocada designada per l’entitat s’han assabentat gairebé per casualitat del trasllat de la causa cap a la Batllia. Aquest dimecres Stop Violències s’ha presentat davant la fiscalia, en les noves dependències judicials, per presentar un escrit reclamant, justament, saber què havia passat arran d’aquella denúncia feta pel Govern -formalment, una posada en coneixement de l’informe de l’organització i de les manifestacions fetes a Ginebra per la seva presidenta- el novembre de l’any passat. Stop Violències recordava entre altres coses que es podia estar vulnerant el seu dret a la defensa el fet de no saber res de res.

La presidenta de l’entitat ha presentat un escrit davant l’acusació pública per recordar que no tenir cap detall de l’evolució de la denúncia del Govern podia vulnerar el seu dret a la defensa

Per sorpresa de les responsables de l’entitat, l’única informació que han obtingut de la fiscalia, més enllà del fet que el representant de l’acusació pública que els ha atès ha recepcionat el document, ha estat que el cas va ser traslladat el juliol a la Batllia i que enviaran també cap a la primera instància judicial d’instrucció l’escrit entrat aquest matí. Ni número de causa, ni saber en quin estat es troba el cas, ni què s’investiga a qui sigui. Vanessa Mendoza Cortés ha mostrat la seva estupefacció alhora que ha recordat que també després de la seva exposició davant la Cedaw  (el comitè de l’ONU sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació vers la dona) la policia li va prendre declaració arran d’una marxa pacífica però reivindicativa organitzada el 28 de setembre de l’any passat i que va anar d’Encamp a Andorra la Vella envaint molt puntualment la calçada per garantir, justament, la seguretat dels assistents. Tampoc d’aquell fet n’han sabut res més.

-

Relacionat

Stop Violències denuncia que està sent perseguida per "un Estat despòtic" per "dir la veritat" davant l'ONU

Entre les qüestions que Stop Violències inclou en l’escrit que ha entrat aquest matí a la fiscalia interessant poder saber en quin estat es trobava l’afer traslladat pel Govern al ministeri públic, s’hi recorda que el dret a la defensa està reconegut en la Declaració de Nacions Unides sobre defensors de drets humans del 1999. Alhora també es recorda en l’escrit fet arribar al ministeri públic que “les persones que es dirigeixen  a mecanismes internacionals estan especialment protegides i no s’han d’enfrontar a cap tipus d’intimidació o represàlia, i és obligació l’Estat, vetllar per la seva protecció” i que “per represàlies contra defensors i defensores s’entén: ‘l’ús i abús de lleis per criminalitzar el treball de les persones defensores de drets humans; l’obertura de processos legals arbitraris per obstaculitzar el seu treball; l’injust escrutini, espionatge i difamació de les seves organitzacions; la denegació d’accés al finançament.’”

Vanessa Mendoza Cortés afirma, també en relació amb les últimes manifestacions del nunci apostòlic a Meritxell, que “és lamentable que el poder de l’Estat no s’hagi separat del poder de l’Església”

Vanessa Mendoza Cortès, en nom d’Stop Violències, es va plantar l’octubre de l’any passat davant l’organisme dependent de l’ONU per denunciar la prohibició de l’avortament i la penalització de qualsevol pràctica que comporti la interrupció voluntària d’un embaràs. Alhora, va exposar tot un seguit d’anomalies que el Govern -i s’hi van referir diferents dels seus integrants, des del cap de l’executiu, Xavier Espot, al titular d’Afers Socials, Víctor Filloy- va considerar que estaven fora de lloc, que eren mentida i que podien estar difamant l’Estat. D’aquí que es posés l’afer en mans de la fiscalia.

La presidenta d’Stop Violències, els assessors legals de la qual faran ara les gestions pertinents per conèixer l’evolució de l’eventual instrucció judicial endegada, ha afirmat que ara es veurà fins a quin punt està la Justícia sotmesa a d’altres poders de l’Estat. Lligant-ho també a les darreres manifestacions del Vaticà, fetes a Meritxell aquest dimecres a través del nunci apostòlic Bernardito C. Azua, en relació a l’avortament i al fet que no cal donar-hi més voltes atès que, segons l’Església, el respecte escrupolós al dret a la vida és clau al Principat, Vanessa Mendoza Cortés ha assegurat que “creiem que és lamentable que el poder de l’Estat no s’hagi separat del poder de l’Església. I ara veurem realment si el poder judicial és un òrgan independent o si, en cas contrari, també està subordinat a l’Església”.

Comentaris (10)

Trending