El FinCEN, els dòlars i l’interès per xinesos operant amb euros

El judici per la causa general del ‘cas BPA’ fa dies que segueix amb l’interrogatori del fiscal a la gestora de l’empresari Rafael Pallardó, que ha d’anar responent gairebé cadascuna de les frases de centenars de correus electrònics lligats a les transferències del negociant

Comentaris

Molts dels casos denunciats pel FinCEN no tenien res a veure amb dòlars.
Molts dels casos denunciats pel FinCEN no tenien res a veure amb dòlars.

“Em té molt distreta que el FinCEN, que només controla i supervisa operacions en dòlars, tingués tant interès per les transaccions en euros d’unes empreses xineses, perquè la divisa europea la controla Europa.” Més o menys aquesta és frase, una d’elles, que li ha etzibat davant el Tribunal de Corts que jutja la causa general del ‘cas BPA’ la gestora dels comptes de l’empresari Rafael Pallardó, en torn a l’operativa del qual gira tota la causa que va servir d’excusa per intervenir Banca Privada d’Andorra (BPA) i per poder-la esbudellar de dalt a baix.

Esbudellar perquè com queda de manifest durant la vista, l’Estat andorrà, a través de diverses institucions -AREB, Justícia…- ha pagat altíssimes sumes de diners essencialment a PricewaterhouseCoopers (PwC) perquè hagi repassat un per un els correus electrònics que, com a mínim, hi havia en els ordinadors, almenys, de tots els processats. I un exemple d’aquest esbudellament és l’interrogatori al qual el fiscal sotmet des de fa moltes jornades a la gestora en qüestió, que ja va haver d’estar-se un temps de repòs per l’angoixa que li provocava tot plegat. I que encara la setmana passada va haver de demanar al tribunal que aturés la vista perquè l’ansietat reapareixia.

I és que l’interrogatori serveix per repassar línia per línia gairebé cadascun dels correus electrònics i, per tant, les ordres que donava el client o les instruccions o contestes que se li donaven des del banc en relació a cadascuna de les transferències que sol·licitava i tot sovint acabava fent Pallardó, l’home vinculat, suposadament, a la denominada ‘Operació Emperador’ i que per raó de la matèria amb què tracta -marroquineria- i que comercialitza tenia molt contacte amb empresaris xinesos.

Però la gestora, en un dels molts apunts que fa durant una jornada, amb llargues i clares explicacions i justificacions molt sovint rotundes i que obliga a fer aclariments amb altres dels processats si és el cas perquè matisin o aclareixin aparents contradiccions que puguin anar sorgint, ha mostrat la seva sorpresa pel fet que el FinCEN realment estigués interessat en saber què feien uns empresaris xinesos amb euros, quan la supervisió de la divisa europea en cap moment li correspon al Tresor americà.

També ha lamentat la gestora “la cura” amb què s’ha tractat la documental annexada en la causa. I amb la qualitat de la qual, ha explicat, molt sovint és complicat de poder-se defensar perquè, com ha explicat, no són poques les vegades que les còpies són de tant poc nivell que fins i tot acaba havent-hi fulls directament en blanc o amb informació que és molt difícil d’apreciar. En fi, que la ‘tortura’, com diuen alguns dels processats, continua.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending