Espanya investiga l’‘Operació Catalunya’ i un home clau per al ‘cas BPA’

Un jutjat de Madrid admet a tràmit una querella de Sandro Rosell que podria contribuir a aclarir les activitats de la policia patriòtica també al Principat

Marc L. Varri va ser agent de l'FBI.
Marc L. Varri va ser agent de l'FBI. arxiu

Per primer cop la denominada ‘Operació Catalunya’ s’investiga, com a tal, en un jutjat espanyol. Fins ara s’havien estat investigant les activitats privades del controvertit comissari de policia José Manuel Villarejo. De fet, el funcionari jubilat té multitud de causes obertes arran de les moltes actuacions parapolicials que va anar fent, normalment, per encàrrec. Però ara un jutjat de Madrid estudiarà la maquinació que suposadament hauria dut a terme la policia patriòtica.

Tot plegat ve arran d’una querella interposada per l’expresident del Barça Sandro Rosell, que des de poc després de sortir de la presó i quedar absolt dels delictes que van portar la Justícia espanyola a tenir-lo un parell d’anys empresonat va assegurar que faria tot el que estigués al seu abast per netejar la seva imatge i aclarir què havia passat i, si esqueia, portar davant els tribunals aquells que havien contribuït a engarjolar-lo. De fet, Rosell ha sostingut sempre que era una peça més en l’atac de les clavegueres espanyoles contra l’independentisme català.

Ara un jutjat de Madrid ha decidit admetre a tràmit la querella de Rosell, segons que avança ‘La Vanguardia’, i, a més, la fiscalia s’ha posat de cara a investigar Villarejo però ja no per les seves activitats privades sinó per la seva actuació en el marc de la policia patriòtica. Entre els querellats que d’entrada el jutjat vol investigar hi ha un exintegrant de l’FBI que segons algunes de les converses de Villarejo amb altres alts comandaments policials intervenint-hi hauria pogut tenir un paper rellevant en relació amb la intervenció de BPA.

Marc Varri, primer a primera fila, just a tocar el passadís.

Relacionat

Gent del Varri

Marc L. Varri és un dels investigats per la present querella. Va ser agent de l’FBI i com a tal, per exemple, va venir al Principat a fer una xerrada a la seu de la policia. Però també va ser en dues ocasions agregat d’Interior a l’ambaixada dels Estats Units a Espanya. La causa que va portar Rosell a la presó va tenir la intervenció d’autoritats americanes. També el ‘cas BPA’. De fet, una hipòtesi és que Varri fes d’enllaç entre l’ambaixada americana a Madrid i el FinCEN.

No cal oblidar que un dels antics socis majoritaris de BPA formava part, també, de la directiva del Barça, en el cas de Ramon Cierco, de la fundació de l’FC Barcelona. Per tant, més enllà dels “interessos espuris” advertits en una carta per l’exsecretari d’Estat de Seguretat espanyol Francisco Martínez en relació amb la plaça financera andorrana i la voluntat hipotètica de protegir una entitat (Andbank) per davant d’un altre (BPA), i podria jugar el fet de l’amistat manifesta entre Rosell i Cierco. I la seva coincidència al club blaugrana.

En tot cas, el jutjat de Madrid que ha acceptat investigar l’‘Operació Catalunya’ en tant què possible maniobra d’Estat contra l’independentisme català, ha posat en marxa els procediments per citar aquelles persones que, per ara, són querellades. A banda dels esmentats Villarejo i Varri hi ha també l’inspector en cap de la policia Alberto Estévez, presumpte autor de molts dels informes falsos de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Financera (UDEF) de la policia espanyola i un altre expolicia i soci de Villarejo a Barcelona Antonio Giménez Raso.

Comentaris (6)

Trending