Gent del Varri

Un agent de l’FBI que podria ser clau per l’enllaç entre Espanya i el FinCEN en el ‘cas BPA’ va coincidir el 2009 a Andorra amb Alfons Alberca, Canòlic Mingorance o Bonifacio Díez per parlar dels secrets de l’agent encobert

Marc Varri va ser fins fa no massa temps agent de l’FBI. En diferents fases va ser l’enllaç de la policia federal americana a l’ambaixada dels Estats Units a Madrid. De fet, ocupava aquest càrrec al tomb de l’emissió del ‘notice’ del FinCEN que seria clau en l’esclat del ‘cas BPA’. Per a Varri Andorra no li era del tot desconeguda. El 2009 com a mínim hi va fer estada i va coincidir entre altres amb Alfons Alberca, Canòlic Mingorance i Bonifacio Díez.

Varri va ser una de les persones a qui el director operatiu de la policia espanyola Eugenio Pino i el controvertit comissari -jubilat com l’anterior- José Manuel Villarejo van anar a buscar perquè els ajudés per frenar l’auge de l’independentisme català. L’agent de l’FBI, ex-agent ja ara, va participar a l’ombra de la detenció de l’ex-president del Barça Sandro Rosell i hi ha indicis que apunten que seria un home clau, la peça d’enllaç entre Madrid i el FinCEN per facilitar el cop a BPA.

Marc Varri i José García Molina.

Relacionat

Varri i García Molina: dos noms clau en l’‘americanització’ del ‘cas BPA’

Marc Varri va mantenir alguna que altra trobada amb Pino i Villarejo de la qual n’ha quedat testimoni registrat. Varri, de fet, es va acabar oferint a Villarejo per treballar, si ho considerava, en alguna de les seves empreses paral·leles a la policia espanyola quan decidís deixar l’FBI. El pas de deixar la policia federal americana Varri ja l’ha fet. Ara assessora qui el contracta en temes de seguretat d’un abast força ampli.

marc varri (1)
Marc Varri, segon per l'esquerra, amb un company seu de l'FBI i els comissaris andorrans Frederic Gutiérrez (esquerra) i Jordi Lluís (dreta).

Varri sap què és ser un agent encobert, un agent infiltrat, vaja. Com Villarejo però als Estats Units. De fet, amb un company, el 15 d’octubre del 2009 l’agent de l’FBI va acudir al Principat per, a la sala d’actes del despatx central de la policia, pronunciar una conferència al respecte. Llavors, la policia la dirigia Jordi Lluís, el comissari major actualment destinat a la UIFAnd. I entre aquells amb qui va departir xerrada Varri hi havia l’actual fiscal general, Alfons Alberca, o les ara magistrades del Tribunal de Corts Canòlic Mingorance -al seu dia instructora del ‘cas BPA’- i Conxa Barón -actual membre del tribunal que jutja el mateix cas-.

I encara hi havia un altre personatge clau en tot l’entramat de la ‘policia patriòtica’ espanyola: el llavors agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra Bonifacio Díez Sevillano, una peça decisiva en l’entramat liderat per Pino al tomb de la denominada ‘Operació Catalunya’. Home clau, entre altres coses, perquè coneixia fil per randa Andorra. Curiosament, avui, Varri ja no és a l’FBI i Pino, Villarejo i Díez, els tres, estan jubilats.

Comentaris (4)

Trending