Enrenou al Col·legi d’Advocats pels lletrats d’ofici per al ‘cas BPA’

Diversos juristes denuncien en l’assemblea que escull Sònia Baixench nova degana que la designació els condemna a tancar el despatx per uns emoluments irrisoris i sense temps de preparar-se la causa

La junta sortint del Col·legi d'Advocats durant la compareixença.

Ni el passament de comptes és un problema ni l’elecció de la nova junta tampoc. L’ex-batlle Sònia Baixench, com es preveia, és la nova degana dels advocats. I la primera patata calenta que haurà d’afrontar serà el ‘cas BPA’ i els advocats d’ofici que la ja junta sortint va designar. Hi ha enrenou pel que implica haver d’assumir un afer com aquest en les condicions que cal fer-ho. I diversos dels juristes que han estat triats van posar el crit al cel denunciant que la situació els obliga a tancar el despatx per tot un just un miler d’euros a final d’any. A euro i mig per dia, aproximadament.

Una bona colla dels advocats assistents a la reunió -n’hi havia una quarantena a l’assemblea d’aquest dimarts que va donar el vist-i-plau a la única candidatura que hi havia per assumir la direcció del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra- van advertir que el Govern hauria hagut de preveure la situació. I que no es pot incloure un cas com el de BPA en el conveni ordinari que hi ha signat entre les dues institucions. El malestar és evident més encara quan semblaria que hi ha un advocat que estaria disposat a agafar les regnes de tots els processats que es van quedar fa unes setmanes sense representació.

De fet, alguns dels membres de la junta sortint ja haurien mirat de fer el possible que es traspassés a aquest jurista que està disposat a representar qui escaigui que agafi tots els processats sense representant i així evitar el mal de cap que suposa per a d’altres companys. Com va quedar palès durant l’assemblea, per a alguns dels designats, que tenen essencialment despatxos unipersonals, haver d’assumir un afer com el que els ha caigut pel torn és la mort del bufet i la seva condemna professional. Per l’ofici, el que duri, percebrien poc més d’un miler d’euros. I hi han d’invertir tantes hores que és incompatible amb qualsevol altra qüestió.

Com va quedar palès durant l’assemblea, per a alguns dels designats, que tenen essencialment despatxos unipersonals, haver d’assumir un afer com el que els ha caigut pel torn és la mort del bufet i la seva condemna professional

Una part del col·lectiu lletrat va demanar a la nova junta que faci els contactes escaients amb l’administració per posar de relleu que no s’està davant d’una situació ordinària sinó excepcional. I que “cal dignificar l’advocat d’ofici, que en el fons és un servei públic”, han manifestat algunes de les fonts, que han recordat que “hi ha la sensació que quan et toca un advocat d’ofici estàs condemnat segur i això no és així”. Respecte dels honoraris, les diverses fonts consultades han recordat que “el Govern és plenament coneixedor del cost que té un advocat tant en processos administratius com penals perquè la pròpia administració tot sovint contracta els serveis de professionals del sector”.

També es va ressaltar el fet que dos mesos i mig de temps per estudiar la causa és més que insuficient. “Caldria llegir-se quatre mil folis del sumari diaris, sense parar-se a fer res més, ni tan sols dormir”, han indicat les fonts, que han recordat, a més, que si els nous advocats designats es volen preparar bé la causa, a banda de llegir-se el sumari haurien de visionar les moltíssimes hores de vista que ja s’han celebrat fins ara. Tot plegat un desgavell sobre la taula de Baixench, que tutelarà el col·lectiu els dos propers anys.

El Tribunal de Corts fixa el reinici del judici de la causa general del ‘cas BPA’ per al 9 de maig

Un col·lectiu que potser no fa la unanimitat per al ‘cas BPA’ però que sí que coincideix amb un consens estrepitós en el fet que la Justícia està al pou. En un camí de difícil sortida i per al qual no sembla que els poders que hi haurien de posar remei estiguin gaire entusiasmats a l’hora de buscar la solució. Dilacions indegudes, decisions incomprensibles… comencen a ser un mal endèmic que afecta el dia a dia dels administrats, tal i com alguns dels intervinents en l’assemblea d’aquest dimarts haurien posat de manifest.