La contractació d’una base de dades legals per als advocats arriba als tribunals

Un grup de lletrats han impugnat l’assemblea del col·legi en què es va decidir per majoria adherir-se a la plataforma leslleis.com, que comportaria augmentar la quota anual dels col·legiats 340 euros

Logotip del portal.
Logotip del portal. ARXIU

La contractació pretesa pel Col·legi d’Advocats d’una base de dades legals, de jurisprudència, ha acabat arribant als tribunals. La Justícia haurà de dirimir si el fet d’imposar l’adhesió dels lletrats a la plataforma digital leslleis.com trenca o no trenca el principi de lliure mercat. I és que un grup de lletrats ha acabat impugnant davant la Batllia l’assemblea on es va acordar per majoria subscriure’s a l’esmentat portal.

L’esmentat acord es va adoptat el 15 de febrer, i ja llavors un grup d’advocats, que va reunir fins a 45 suports, es va oposar a la contractació de les leslleis.com i va advertir que podria iniciar accions per obligar el col·legi a fer marxa enrere. L’ens professional dels lletrats havia negociat amb els responsables de l’esmentada plataforma de jurisprudència un preu millor d’adhesió a la base de dades respecte del que seria el lliure accés. La contrapartida, però, era que calia que la totalitat dels col·legiats s’adherissin al portal. Tot plegat suposava, a més, un increment de la quota col·legial de 340 euros l’any.

El logo del portal al qual el CADA s'ha subscrit de manera col·lectiva.

Relacionat

Fractura a l’advocacia per la subscripció obligatòria a una base de dades legal

Les fonts consultades han explicat que no es tracta tant del cost, que en alguns casos sí que pot ser un inconvenient, sinó que es considera que no pot ser que el col·legi imposi de manera obligatòria un proveïdor concret en una matèria que malgrat ser important no és bàsica ni essencial ni forma part d’aquells elements en relació als quals la professió s’ha de dotar. I d’aquí que s’hagi acabat impugnant l’acord.

De fet, han assegurat altres fonts, el fet que la contractació de l’esmentat servei, l’eficàcia del qual cap de les parts no ha qüestionat, hagi estat impugnat, molt probablement l’invalidarà, atès que l’acord que s’havia fet amb leslleis.com era per un sol any i mentre avança el procés judicial i amb els tempos que es faci difícilment possibilitarà l’adhesió aquest 2023.

Per prudència, almenys per ara, no s’hauria acabat accedint a la plataforma davant la protesta, ara judicialitzada, d’un grup notable d’advocats. La Batllia va admetre a tràmit el 12 de juny la demanda interposada pel grup d’advocats opositors a la proposta plantejada per la junta del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra (CADA).

Comentaris (2)

Trending