El Constitucional torna a posar el crit al cel amb la lentitud de la Justícia

L’alt tribunal ha reconegut que el retard en fins a quatre procediments, dos d’àmbit civil i dos de penals, ha suposat una vulneració del dret a un judici de durada raonable per als administrats, que hauran de ser indemnitzats

El Tribunal Constitucional ha dictat les resolucions en el marc de dos recursos d'empara.
El Tribunal Constitucional ha dictat les resolucions en el marc de dos recursos d'empara. ARXIU

El Tribunal Constitucional ha tornat a posar el dit a la nafra en l’excessiva lentitud de la Justícia andorrana. En fins a quatre casos, l’òrgan ha considerat que els retards injustificats en diferents procediments judicials han suposat una vulneració dels drets de les persones, siguin físiques o jurídiques, implicades. En les resolucions obliga a l’Estat a pagar indemnitzacions, que ara caldrà determinar, per aquestes situacions.

Malauradament, s’està convertint en un fet habitual que alguns processos jurídics s’eternitzin al llarg dels anys sense que des de la Justícia s’acabi donant resposta als administrats. Alguns d’aquests, després d’anys d’espera, acaben denunciat la situació davant un TC que acumula ja els darrers mesos molts casos analitzats sobre la qüestió. I en la gran majoria d’ells acaba donant la raó als afectats: hi ha vulneració dels seus drets.

Els magistrats donen la raó als recurrents i posen en relleu que tots ells hauran de percerbre una indemnització pels perjudicis causats per uns endarrerimnts sense justificació dels respectius processos judicials

I això ha succeït ara amb fins a quatre casos diferents. Les sentències s’han fet públiques aquest dimecres i evidencien el col·lapse que es viu a la Justícia andorrana. A més, afecten situacions ben diverses.

El primer dels casos va vinculat a la demanda presentada per una comunitat de propietaris contra una societat. La tramitació es va iniciar el juny del 2011 i no va ser fins al 2018 quan es va tancar el període de proves. Posteriorment, el cas va continuar sense una resolució fins al setembre del 2021, quan es va decidir acudir al TC.

El segon dels procediments posats en qüestió ara per l’alt tribunal el va iniciar una entitat bancària l’any 2009 contra uns particulars i una immobiliària per l’impagament d’un préstec, amb un total de 287.000 euros. El 2011 es va demanar l’execució que s’ha anat demorant en el temps fins a l’actualitat. Per tant, deu anys.

Els altres dos casos estan vinculats a procediments penals. En un d’ells, un investigat per blanqueig va denunciar que té els comptes bloquejats des del 2017, sense que se l’hagi processat. Malgrat demanar-ho insistentment, la Batllia no ha aixecat la mesura, fet pel qual va acabar recorrent al TC, que admet l’existència “d’un període d’inactivitat processal que no es pot considerar raonable” i que, de fet, és reconegut pel mateix ministeri fiscal.

El darrer cas afecta una dona a qui es va denunciar per un presumpte delicte de descobriment de secrets d’empresa el 2015. Des de la seva declaració davant la batlle, ja el 2019, no ha tingut cap informació més sobre el seu cas, malgrat haver presentat diversos escrits en el qual demanava una resolució sobre si se la processava o no. Per al TC, “l’objecte del litigi no presenta una complexitat que pugui justificar l’absència d’activitat judicial durant dos anys i escaig”.

En les quatre sentències, els magistrats declaren, doncs, que s’ha vulnerat un dret fonamental com és el de tenir un judici de durada raonable. Per això, s’entén que l’Estat haurà d’indemnitzar els quatre recurrents. En tots els casos, tret del de blanqueig, també insta a la Batllia a resoldre sobre els afers objecte dels respectius procediments amb la màxima celeritat possible.

A més, no serà pas l’últim cop que el TC dicti una sentència en aquest sentit. Aquest mateix dimecres també s’ha fet publica l’admissió a tràmit d’altres recursos d’empara en els quals els seus impulsors denuncien situacions similars. Per tant, tot fa pensar que, en uns mesos, hi haurà més resolucions en aquest sentit.

Comentaris (5)

Trending