El Constitucional admet estudiar si la causa general del ‘cas BPA’ estava ‘contaminada’

L’Alt tribunal admet a tràmit el recurs d’empara impulsat per tres dels processats i ho fa amb efectes suspensius, amb la qual cosa de voler-se reiniciar el judici ara mateix no es podria fer

Comentaris

Imatge d'una de les sessions del judici, que s'ha ajornat diversos cops.
Imatge d'una de les sessions del judici, que s'ha ajornat diversos cops. ARXIU

El Tribunal Constitucional ha acceptat estudiar si la inclusió en el sumari de la causa general del ‘cas BPA’ de tot un seguit de documentació i informes procedents d’altres causes vulneren drets fonamentals dels processats alhora que pot contaminar, com defensen els promotors del recurs d’empara ara admès, el conjunt de la causa. Els recurrents demanen la invalidació de tot el cas mentre que l’Alt tribunal haurà de decidir si s’han de retirar del sumari els documents que es qüestionen.

Són tals i de tal rellevància, però, alguns dels informes, documents o resolucions que es posen en dubte, que de donar la raó als recurrents, efectivament podria arribar a caure la causa sencera atès que, per exemple, es qüestiona des que la qui al seu dia va ser la batlle instructora de la causa, Canòlic Mingorance, tingués competència per investigar l’afer fins que fos el ‘notice’ del FinCEN la ‘noticia criminis’, l’element que va posar en marxa la investigació.

Els recurrents consideren que hi podria haver una presumpta vulneració dels drets a secret professional, a la intimitat i al secret de les comunicacions. També una violació del drets a un procés degut i a la defensa

La informació, dades, documentació o informes que es qüestionen són molt nombrosos i ocupen una molt bona part d’un voluminós sumari. Hi ha correus electrònics, informes que figuren en altres causes… tot plegat tres dels processats consideren que hi pot haver tal barreja que seria un aiguabarreig sense sentit. La qüestió ja es va plantejar com a qüestió prèvia en l’inici d’un judici que s’ha mirat de posar en marxa en diverses ocasions i que no ha pogut avançar massa degut a les múltiples deficiències que s’han anat detectant i s’han hagut de solucionar.

El Tribunal de Corts i la sala penal del Tribunal Superior han tombat fins ara les pretensions dels recurrents però, per ara, el Constitucional, després d’escoltar l’informe del magistrat ponent, el francès Jean-Yves Caullet, ha decidit estudiar el cas. I no només això: admet el recurs amb efectes suspensius. Això vol dir que en el cas que es volgués reprendre el judici, ara mateix no es podria. Primer cal resoldre la situació plantejada pels tres processats promotors del recurs.

L’admissió a tràmit s’ha comunicat recentment a la resta d’implicats en el cas. D’aquesta manera, i com que la qüestió també els pot afectar a ells, tots i cadascun dels processats i altres parts que prenen part en la causa hi hauran de dir la seva. Els recurrents consideren que hi podria haver una presumpta vulneració dels drets a secret professional, a la intimitat i al secret de les comunicacions. També una violació del drets a un procés degut i a la defensa. Amb tot, el que es demana és que s’anul·lin les decisions que donen validesa als documents qüestionats i que, a més a més, aquests s’extreguin de la causa.

Comentaris (5)

Trending