El Consell Superior inicia la ‘recerca’ de nou responsable per a la Batllia enmig d’un clima funest

La fractura interna és igual o més evident que la imatge deplorable que la Justícia està oferint davant els administrats amb una evident pèrdua de confiança

Membres del Consell Superior -Enric Casadevall, Clàudia Arias i Joan Cabeza- amb el fiscal general, Alfons Alberca, durant un acte.
Membres del Consell Superior -Enric Casadevall, Clàudia Arias i Joan Cabeza- amb el fiscal general, Alfons Alberca, durant un acte. ARXIU

El Consell Superior de la Justícia ja hauria rebut més d’una carbassa en la seva ‘recerca’ per trobar un batlle que vulgui agafar el relleu de la dimissionària Laura Rodríguez, que a final d’aquest mes ja ha deixat clar a la cúpula judicial liderada per Enric Casadevall i Maica Torres que plega de manera irrevocable. Tot plegat enmig d’un clima tens, funest, d’una clara fractura que només supera la imatge deplorable que la Justícia està oferint davant els administrats.

Diverses fonts judicials han reconegut que la situació que es veu a la seu de la Justícia és insostenible. No ja d’entre els batlles i magistrats en relació amb el poder judicial, amb el Consell Superior, sinó per la fractura que hi ha entre les diferents capelletes que configuren unes jurisdiccions, inclosa la fiscalia, on cada vegada hi ha més malestar i un deteriorament de les relacions personals més que evident.

Els batlles 'titulars' hauria demanat la renovació temporal de Núria López fins a final d'any per no paralitzar més oficines judicials de les que ja hi ha sota mínims

Un dels motius que ha portat una part dels juristes a mostrar la seva disconformitat amb la manera de fer, més enllà de la manca de recursos humans i materials seria la politització que hi està havent no només en la cúpula judicial -compte amb el poder adoptat per la vicepresidenta nomenada pel Govern, l’encampadana Maica Torres- sinó també entre membres de la judicatura. Politització que tot sovint, segons les fonts, es redueix a amiguismes.

En essència, la primera instància judicial, però, se sent abandonada pel Consell Superior. Cert, però, que per motius diversos hi ha alguns jutges que s’acaben desmarcant puntualment i que poden tenir més o menys afinitat amb membres de la cúpula judicial. De moment, però, no hauria estat suficient per poder trobar recanvi a Rodríguez. De fet, la seva decisió de dimissió irrevocable és molt recent. Però els sondejos que el poder judicial ha fet fins ara no haurien sorgit efecte.

El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, conversant amb la fins ara batlle presidenta, Laura Rodríguez.

Relacionat

Plega la presidenta de la Batllia per la mala maror judicial

De fet, ja no va ser fàcil convèncer Laura Rodríguez perquè agafés al seu dia les regnes d’una Batllia que ja s’estava descrostant. Ara, com aquell que diu, ni crosta queda. Mal ambient tot el que es vulgui. I l’afer de la no renovació de Núria López n’hauria estat una gota més en un vas que ja vessava. De fet, la immensa majoria dels batlles, almenys de portes endins, són conscients que una batlle substituta no pot tenir una una plaça en propietat. Però sí que s’hauria volgut que es renovés temporalment López almenys fins a final d’any per tal d’anar avançant feina mentre es procedia a la selecció de nous jutges.

La situació és tan extrema que fins i tot el president de la cúpula judicial, Enric Casadevall, s'hauria arribat a plantejar deixar-ho córrer, amb l'afegit que una part de l'entorn judicial fins i tot ho celebraria

Ara per ara, la situació és molt deplorable, segons totes les fonts consultades. Fins al punt que en algun moment, i també en cercles reduïts, el president del Consell Superior, Enric Casadevall, hauria insinuat la possibilitat de deixar-ho córrer. De plegar ell també; un pas que en l'entorn judicial no es descarta i que fins i tot seria celebrat per alguns sectors de la judicatura i els seus cooperadors. Per ara, però, el pot les ganes de poder inaugurar la nova seu de la Justícia com la seva magna obra després de dos mandats en la presidència de la cúpula judicial.

Una seu que hauria de començar a cobrar vida en forma de recepció de material producte de la mudança les properes setmanes. L’agost hauria de ser un mes de molt tragí per tal que sinó el mes de setembre, sí durant l’octubre l’acte d’obertura de l’any judicial ja es pogués celebrar a les noves dependències del Prat del Rull. Després de molts anys en què l'edifici va ser el més gran dels problemes, ara mateix és la Justícia, el gran problema. Edifici al marge.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending