La Batllia activa la investigació contra Rajoy, Montoro i Fernández Díaz per l’atac a Andorra i BPA

La instructora de la derivada andorrana de la denominada ‘Operació Catalunya’ ordena que es notifiqui als ex-alts càrrecs del govern espanyol i a diversos components de la ‘policia patriòtica’ les querelles que hi ha interposades contra ells

Mariano Rajoy (dreta) i Jorge Fernández Díaz en un dels molts actes que han protagonitzat junts.
Mariano Rajoy (dreta) i Jorge Fernández Díaz en un dels molts actes que han protagonitzat junts. ARXIU

La Batllia ha activat amb força la investigació oberta contra l’ex-president espanyol Mariano Rajoy i els ex-ministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz pel suposat atac a la sobirania andorrana i les coaccions i amenaces a dirigents de Banca Privada d’Andorra (BPA). La instructora de la derivada andorrana de la denominada ‘Operació Catalunya’ ha posat en marxa les comissions rogatòries perquè es notifiqui als ex-alts càrrecs del govern espanyol les querelles de què són objecte al Principat.

Els diferents querellats estan investigats pels presumptes delictes de coaccions, d’amenaces d’un mal constitutiu de delicte, de xantatge, d’extorsió, de coaccions d’òrgans constitucionals i de creació d’un document inveraç per part d’un funcionari. L’acció judicial també inclou l’ex-secretari d’Estat d’Interior espanyol Francisco Martínez i l’ex-director de la policia Ignacio Cosidó. I dos dels membres clau de la ‘policia patriòtica’: l’ex-director adjunt operació (DAO) Eugenio Pino i l’inspector i ex-agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra Bonifacio Díez Sevillano.

Les querelles tenen el suport de diferents grups i persones físiques. Estan subscrites per l’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA) en col·laboració amb el col·lectiu jurídic català Drets. També són querellants Higini Cierco com màxim accionista de BPA i l’ex-CEO de l’entitat Joan Pau Miquel, que va rebre directament les pressions i coaccions de la ‘policia patriòtica’ i una gravació feta per ell mateix figura en la causa. També la família Pujol impulsa la investigació en considerar que l’atac a Andorra i a BPA tenia per objecte possibilitar el descobriment de dades bancàries seves.

Les darreres revelacions no deixen lloc a dubte de les maniobres político-policials que es van fer per aconseguir dades dels Pujol a Andorra, i en les quals, en col·laboració o sota pressió hi haurien cooperat autoritats andorranes

A banda de Rajoy, Montoro, Fernández Díaz, Martínez, Cosidó, Pino i Díez Sevillano, la querella també inclou el comissari jubilat Marcelino Martín Blas i el també ex-agregat d’Interior a l’ambaixada espanyola Celestino Barroso. El primer, per comissió rogatòria, ja va declarar en el marc de la causa. I el segon, el govern espanyol ha reiterat per activa i per passiva que en ocupar en el moment dels fets un càrrec de naturalesa diplomàtica té immunitat i no li serà aixecada. Una vegada rebin la notificació de la querella, els querellats tenen quinze dies per designar un advocat al Principat d’Andorra. I a partir d’aquí s’engegarà més encara tota la maquinària d’investigació.

Les darreres revelacions hagudes, l’aparició de gravacions que evidencien la trama policial per ordre política que hauria acabat fent saltar pels aires BPA, la Batllia, que ja havia admès a tràmit les querelles i les respectives ampliacions i adhesions, ha decidit fer un pas més i passar a comunicar la situació als querellats per comunicar-los oficialment que estan sent investigats com a sospitosos d’haver comès un seguit de delictes que en algun cas és de molta rellevància.

A l’ex-president Mariano Rajoy i als seus ex-ministres d’Hisenda i d’Interior se’ls atribueix un suposat delicte de falsedat de documents per l’enviament d’informació aparentment falsa al FinCEN americà, amb l’objectiu que emetés la ‘notice’ en contra de la BPA, el 10 de març del 2015, sobre una hipotètica pràctica de blanqueig de capitals per part de l’entitat bancària andorrana, que va precipitar la seva intervenció amb la idea d’aconseguir comptes de líders independentistes catalans.

Rajoy i Montoro també són investigats per un delicte contra els òrgans constitucionals –un dels meus greus del Codi penal andorrà- per haver suposadament intimidat al  cap de Govern, llavors Toni Martí, i els ministres amb els que es varen reunir en la visita oficial que varen fer al Principat el 8 de gener del 2015, per tal que intervinguessin BPA en base a la informació que rebrien dels Estats Units. Pels delictes de coaccions, d’amenaces, d’extorsió i de xantatge, s’investiga  Fernández Díaz i els seus subordinats Francisco Martínez i Ignacio Cosidó, com a superiors dels agents policials que varen actuar sobre el terreny.

Les revelacions que s’han anat produint haurien tingut un efecte clau en l’impuls de la causa. I es preveu que encara vagin apareixent noves informacions arran de la convulsió que ha generat a Espanya el ‘cas Pegasus’. A Andorra es manté un sepulcral silenci tot i el neguit que hi ha en diversos àmbits. De fet, s’esperen moviments en l’arena judicial, jurídica, per produir noves resolucions.

Comentaris (15)

Trending