Arxivada la ‘causa de prevaricació general’ en el ‘cas BPA’

Com era de preveure, la batlle que instruïa la querella presentada pels antics accionistes majoritaris de l’entitat bancària contra Toni Martí, Jordi Cinca, Gilbert Saboya, Albert Hinojosa, Maria Cosan i Òscar Gelabert tanca la investigació en considerar que els poders públics van actuar bé

Toni Martí, Jordi Cinca i Gilbert Saboya, d'esquerra a dreta, tres dels querellats.
Toni Martí, Jordi Cinca i Gilbert Saboya, d'esquerra a dreta, tres dels querellats.

Inadmesa la querella de l’antic accionista majoritari de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini Cierco, contra el cap de Govern actual, Xavier Espot, el següent pas era arxivar la investigació que s’estava realitzant entorn a l’actuació protagonitzada al seu dia pels llavors dirigents polítics Toni Martí, Jordi Cinca i Gilbert Saboya i pels responsables de l’AREB i l’INAF Albert Hinojosa, Òscar Gelabert i Maria Cosan. I la base de l’arxiu de la querella per prevaricació contra els antics dirigents polítics és la mateixa que la usada per desestimar l’acció contra Espot.

La querella per la denominada ‘causa de prevaricació general’, per la qual els antics propietaris de BPA consideraven que els mandataris governamentals i els responsables de l’AREB i l’INAF havien comès deixadesa dolosa, com a mínim, per tal de facilitar la intervenció de BPA sense que hi hagués motiu, es va interposar el 2020. Després d’un temps amb la querella adormida, es va acabar admetent a tràmit i les diligències que s’han fet s’han limitat, pràcticament, a escoltar els querellats.

Gilbert Saboya, Jordi Cinca i Toni Martí en una sessió al Consell General.

Relacionat

La fiscalia s’aferra a la inadmissió de la querella a Espot per arxivar el cas contra Martí i Cinca

Fa diverses setmanes, que la representació lletrada de Martí, Cinca i Saboya, exercida per Manuel Pujadas, i la dels càrrecs tècnics, van sol·licitar l’arxiu de les actuacions. Els querellants van defensar que calia continuar indagant perquè hi havia motiu per fer-ho, però la fiscalia es va alinear amb els responsables polítics i la inadmissió de la querella contra Espot li va venir com a anell al dit. En efecte, que Corts primer i el Superior després diguessin que no hi havia motiu per pensar que l’actuació institucional no era delictiva, ha servit ara de fil conductor a la batlle per acordar l’arxiu de la causa.

En efecte, la instructora manté en l’aute d’arxiu, que encara no s’ha notificat als querellants però sí a Pujadas, que les diferents jurisdiccions que han intervingut en la presa de decisions quan s’han qüestionat actuacions essencialment administratives han validat tot allò que es va fer i, per tant, si està validat no es pot pas considerar que sigui delictiu. Certament, durant les declaracions fetes en seu judicial, els querellants es van defensar els uns als altres, tot i que els tècnics sempre es van refugiar en les decisions polítiques.

Una imatge de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Avança la investigació de dirigents andorrans per la ‘connivència’ amb Espanya i EUA en el ‘cas BPA’

Els querellants recorreran l’arxiu de la denominada, ja s’ha dit, ‘causa de prevaricació general’ i ara haurà de ser el Tribunal de Corts qui es pronunciï. Però vist que va ser aquesta instància la que va inadmetre en primer terme, en ser aforat, la querella contra Espot per prevaricació, tràfic d’influències i malbaratament de cabals públics, difícilment prosperarà. Ara bé, s’aniran pujant instàncies.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending