L’arxiu judicial és molt complicat que pugui estar operatiu la primera setmana de setembre

Malgrat que el trasllat dels expedients que han finalitzat tràmit processal s’havia d’haver fet la setmana passada, canvis de prioritats en la mudança a la nova seu de la Justícia dificulten el transport

Una imatge de l'accés principal de la nova seu de la Justícia.
Una imatge de l'accés principal de la nova seu de la Justícia. Toni Solanelles

De la seu vella, l’actual edifici de les Columnes, cap a la seu nova, la de la Baixada del Molí, s’hi han de traslladar uns 6.000 metres lineals de documents, això són unes 60.000 caixes, uns quants palets i diversos camions. Aquests documents són els referents al denominat arxiu mort, aquell que conté els dossiers que, pel motiu que sigui, ja han acabat el tràmit processal. Malgrat que el trasllat de tota aquesta documentació s’havia d’haver fet la setmana passada, el canvi de prioritats, petites alteracions logístiques, han fet que l’arxiu mort ni de bon tros estigui a la seu nova. 

Tot plegat fa que difícilment pugui seu operatiu durant la primera setmana de setembre. La mudança d’una seu a l’altre es va fer amb molt d’esforç per part d’alguns funcionaris i més passotisme d’altres empleats de l’administració de Justícia. Passa a totes les cases. Quant als despatxos i l’arxiu viu, tota aquella documentació que, per dir-ho d’alguna manera, està sobre les taules, expedients en curs, s’ha avançat força. El Tribunal de Corts, el Tribunal Superior, la fiscalia, el Consell Superior, dues batllies d’instrucció ordinària i les dues d’especialitzada ja han anat fent el trànsit. I si no l’han completat, ho faran en el que resta de setmana.

El procés no és pas fàcil. No només perquè és època de vacances sinó perquè quinze dies, segons fonts de la Batllia, és una mica just. A més, s’està traslladant documentació molt sensible. S’embala i es precinta tot i un secretari judicial dóna fe en l’edifici actual de tot el que s’enfila en un camió i qui trasllada aquella documentació. Un altre secretari fa el procés a la inversa en les noves instal·lacions, que d’entrada no acolliran cap dels documents que hi ha al magatzem que l’administració de Justícia té als Marginets. Allí s’hi conserven documents teòricament històrics. I n’hi ha que són del 1993 o anteriors. Però n’hi molts altres que són plenament d’aquest segle i també consultats amb una certa habitualitat.

Una vista de l'edifici en la cara que dóna a l'avinguda Tarragona.

Relacionat

La nova seu de la Justícia serà operativa el primer dia de setembre

En tot cas, les fonts de la Batllia consultades han explicat que és molt possible que abans de començar els espais previstos per arxiu documental en el nou edifici quedin curts, atès que es preveia tenir els expedients digitals en marxa i estalviar en paper. Però això encara no és així. A més a més, segons les fonts, ara per ara ni tan sols està clar si hi haurà armaris o prestatgeries suficients per a tot l’arxiu documental mort que s’ha d’anar traslladat de l’avinguda Tarragona a la Baixada del Molí.

Encara queda per traslladar ben bé el doble del que s’ha traslladat fins ara. Potser una mica menys. Però la feina que comporta fa improbable poder pensar que tot estigui operatiu la primera setmana de setembre. Això pot endarrerir algunes de les gestions que hagin de fer les oficines judicials o els tribunals, atès que no tindran a la seva disposició durant uns dies els expedients. I el que cal traslladar, segons fonts judicials, és de consulta molt sovintejada.

Etiquetes

Comentaris

Trending