Alliberats quatre joves detinguts a la Rabassa fa gairebé un any amb tres quilos de marihuana

El Tribunal Constitucional decreta la sortida de la presó dels processats en considerar que se’ls ha vulnerat el dret a la llibertat perquè al seu dia no se’ls va renovar la pròrroga de l’empresonament provisional quan tocava

Rètol d'identificació del Tribunal Constitucional.
Rètol d'identificació del Tribunal Constitucional. Toni Solanelles

Els quatre joves que van ser detinguts el maig de l’any passat a la Rabassa i que portaven a sobre tres bosses amb un quilo cadascuna, aproximadament, de marihuana, han sortit en llibertat o hi sortiran en les properes hores. El Tribunal Constitucional (TC) ha estimat el recurs d’empara que tres d’ells van presentar contra les reiterades denegacions que els tribunals ordinaris havien fet contra un ‘habeas corpus’ que havien presentat i per efecte de la decisió del TC la batlle instructora també ha decret la llibertat del quart.

Els quatre joves, residents d’entre 27 i 29 anys, tots amb pocs o molts problemes d’addiccions, van ser enxampats gairebé ‘in fraganti’. Suposadament, tres duien la marihuana en motxilles i el quart els havia anat a esperar a l’altura del Tobotronc després que els altres haguessin anat a cercar la droga per camins de muntanya. Després de passar a disposició judicial, la batlle va decretar la presó provisional, que es va renovar al cap de quatre mesos com era preceptiu. Era el mes de setembre.

Més tard, i arran dels recursos que van promoure alguns dels advocats defensors dels joves, durant el mes de desembre van ser deixats uns dies en llibertat per la instructora, malgrat que amb posterioritat el Tribunal de Corts va deixar sense efecte l’alliberament i van haver de retornar al centre penitenciari. La batlle va entendre, en el dubte jurídic que el Constitucional ha resolt ara a favor dels processats, que aquells dies de llibertat s’havien de descomptar dels 120 d’empresonament que van entre pròrroga i pròrroga.

Entrada a la presó de la Comella.

Relacionat

Tornen a la presó tres joves detinguts amb marihuana que feia vint dies que estaven en llibertat

D’aquesta manera, la instructora no va considerar oportú prorrogar la presó el 10 de gener, quan feia vuit mesos que s’havia dictat el primer aute d’empresonament perquè considerava que encara era vigent. En conseqüència, l’endemà, els advocats dels quatre empresonats van presentar un ‘habeas corpus’ en interpretar que estaven indegudament apressats. Que se’ls estava sotmetent a una detenció il·legal. Ni la Batllia ni el Tribunal de Corts van considerar que hi hagués cap vulneració.

Ben al contrari, la instructora va prorrogar a final de gener una presó provisional que s’hauria allargat, almenys, fins ben entrat el maig. Però els magistrats del Constitucional han atès el recurs presentat pels advocats de tres dels empresonats. El TC considera que si s’haguessin hagut de descomptar a efectes de còmputs els dies que van estar en llibertat els processats el desembre, es deixaria sense significació el fons de la mesura cautelar i, en conseqüència, ha resolt que s’ha vulnerat el dret a la llibertat dels tres joves, ordenant l’immediat alliberament dels nois.

Per efecte de la decisió constitucional, la batlle instructora ha decretat també la llibertat del quart dels implicats. Tots quatre, però, estan pendents que es jutgi el cas, que els pot arribar a comportar penes importants i, fins i tot, eventualment, que puguin arribar a haver de tornar a entrar al centre penitenciari.

Comentaris (7)

Trending