Alliberat un condemnat per violar la filla perquè el jutge va considerar-lo culpable abans d’hora

El Tribunal Constitucional obliga a repetir el judici a un home que va abusar durant anys de la menor i que estava empresonat des del novembre del 2020; de moment va sortir divendres de la Comella de manera cautelar

Josep Maria Pijuan, pensatiu, al centre de la imatge.
Josep Maria Pijuan, pensatiu, al centre de la imatge. Toni Solanelles

Com que de petit havia sofert abusos, era plausible que de gran fos un abusador. Aquesta consideració feta durant la vista oral al Tribunal de Corts pel magistrat ponent Josep Maria Pijuan  ha portat el Tribunal Constitucional a considerar que s’ha vulnerat la presumpció d’innocència d’un condemnat per violar de forma reiterada la seva filla menor. I fins que no se celebri de nou el judici des del minut zero, provisionalment l’home, un resident portuguès de 43 anys, ha quedat en llibertat. Això sí, té prohibit entrar en contacte amb la menor, que va sofrir abusos almenys des del 2015 al 2020.

L’ara alliberat estava internat a la Comella des del novembre del 2020, quan va ser detingut després que la seva filla, en aquell moment de 15 anys, es carregués de força i expliqués als seus professors la situació que havia viscut durant temps, amb constants tocaments i altres, i que havia anat a més durant un viatge que va fer amb el seu germà, més petit que ella, i el seu pare, que va intentar penetrar-la en un hotel andalús en el qual van fer estada uns dies durant el viatge de retorn cap al Principat.

Vehicles policials estacionats a l'entorn de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Nou anys de presó per a l’home que va abusar durant temps de la seva filla menor

La intervenció dels docents i de professionals d’Afers Socials va derivar en la detenció de l’home i de la seva dona, que coneixedora presumptament dels fets, els va anar encobrint. De fet, l’home va ser condemnat a nou anys de presó ferms i la dona a cinc anys de presó, encara que en aquest cas condicionats -i, per tant, evitant la reclusió- a seguir un control dels professionals de l’atenció a la infància per assegurar-se que ara sí que té deguda cura dels seus fills.

Però ja al seu dia, l’advocat de la defensa va al·legar que el magistrat i ponent de la causa alhora que president del Tribunal de Corts havia manifestat “una opinió anticipada” i, per tant, havia prejutjant que l’home era culpable. Quan va promoure el recurs contra la sentència de primera instància, l’emesa per Corts, davant la sala penal del Tribunal Superior, la defensa ja va al·legar que s’havia vulnerat el Dret al jutge predeterminat per la llei i a la presumpció d’innocència en base a les afirmacions expressades pel magistrat en la vista oral i que s’havia, per tant, infringit el dret a la imparcialitat per part del president del Tribunal de Corts a través d’un prejutjat.

Una imatge de l'interior del centre penitenciari.

Relacionat

Confirmats els nou anys de presó ferms per al pare que va abusar de manera reiterada de la filla

El Superior es va rentar les mans i la defensa va promoure un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional (TC) al·legant aquesta vulneració fonamental enunciada i recollida en l’article 10 de la Constitució. Ara el TC ha sentenciat que, efectivament, la “convicció prèvia” del magistrat el deixa fora de joc atès que no seria neutral i, per tant, s’ha vulnerat el dret de l’acusat a gaudir d’un tribunal imparcial. Davant d’això, ha anul·lat les dues sentències condemnatòries i ha fixat la necessitat de tornar a iniciar el procés jutjador.

Com que la situació és molt greu, i amb la composició ja d’una nova sala, mentre no s’estableix una nova data per jutjar com si es comencés de zero el cas just després d’haver-se tancat la instrucció, el Tribunal de Corts va dictar la llibertat provisional de l’home, que té prohibit, això sí, entrar en contacte amb la seva filla. Si ho fes i se l’enxampés, aniria de dret a la Comella sense haver d’esperar res més. Mentrestant, i des de divendres passat, gaudeix de la llibertat sense cap altra mesura i amb la voluntat d’afrontar, quan escaigui, el nou judici.

Comentaris (10)

Trending