L’AFA va proposar a Assegurances Generals abans d’intervenir-la una supervisió externa de Torrellas

La querella presentada pels propietaris de la companyia asseguradora arremet amb duresa contra el director general del departament d’assegurances del supervisor financer

Una imatge d'Assegurances Generals el 19 d'agost del 2019.
Una imatge d'Assegurances Generals el 19 d'agost del 2019. Toni Solanelles

El màxim responsable de la divisió de control assegurador de l’Autoritat Financera (AFA), Atenodoro Villar, va proposar als propietaris i llavors encara administradors d’Assegurances Generals (AGA), un mes abans d’intervenir-la, que el consultor Jordi Torrellas esdevingués el supervisor extern de la companyia. La família Calvó va rebutjar la proposta i un mes després de l’oferiment es va decretar, el 16 d’agost del 2019, la intervenció de la companyia.

Aquesta revelació figura en la querella que ha presentat la família Calvó, en tan què propietaris d’Assegurances Generals, contra l’actual administrador judicial de la companyia en el marc de la fallida que el propi Jordi Torrellas va sol·licitar en tan què, llavors, administrador especial nomenat per l’AFA. Els Calvó es van mostrar molt sorpresos per l’oferiment-proposta de Villar, que també rep fort en els fonaments fàctics de la querella contra Torrellas, al qual acusen de diverses delictes, com ara administració deslleial, estafa processal o falsejament de comptes i documentació.

Amadeu Calvó i Jaume Calvó durant la compareixença.

Relacionat

Els propietaris d’Assegurances Generals arremeten contra l’administrador “per les seves falsedats”

En el marc de la querella, segons que ha pogut saber l’Altaveu, s’hi explica com un mes abans de la intervenció d’AGA, Atenodoro VILLAR, com a supervisor del procediment d’inspecció de l’AFA, es va posar en contacte amb Jaume Calvó, administrador d'AGA per a proposar-li que Torrellas realitzés una supervisió externa de la companyia, proposta rebutjada per Calvó, que va oferir que aquesta supervisió fos duta a terme per una de les denominades ‘Big Four’ (Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young i KPMG) sota l’irrefutable argument que les consultores anteriors disposaven de més mitjans i capacitat que el querellat per assumir la tasca.

LES COSES D’ATENODORO

Encara que Atenodoro Villar no és querellat en l’acció judicial duta a terme pels propietaris d’Assegurancies Generals -la querella es reserva el dret, això sí, d’accionar contra tots aquells que puguin tenir responsabilitat arran de la investigació que se sol·licita, més enllà de l’extensió de la responsabilitat civil que sí s’activa des del primer moment-, l’escrit presentat a la Seu de la Justícia la setmana passada sí que faria clara referència a l’executiu de l’AFA.

Així, en el contingut de la querella es posaria de manifest que per desconeixement o per manca d’informació, Villar hauria propagat al si de l’AFA, sempre segons la querella, el fictici i maliciós rumor que la família Calvó, propietària de l’entitat AGA, havia desviat 26 milions d’euros de l’asseguradora per finalitats particulars. També hauria dit, suposadament, que el contracte de reassegurança contractat per AGA amb la companyia reasseguradora suïssa Schweizerische Rückversicherungs-Gesellschaft era inventat; que els bons de BNP Paribas subscrits per l'entitat esmentada eren pura ficció i que les valoracions dels béns immobles propietat d'AGA eren exagerades.

Jordi Torrellas accedint a Assegurances Generals el 19 de juliol del 2019.

Relacionat

Els propietaris d’Assegurances Generals reclamen 21 milions d’euros a l’administrador judicial

Tot plegat, temen els querellants, ho hauria assumit com a propi Torrellas per actuar en presumpte perjudici de la companyia. De l’actual administrador judicial d’AGA, els querellants en recorden en l’escrit presentat divendres a la Batllia que a principis de 2018 va oferir els seus serveis de consultor en matèria d'assegurances a la companyia AGA a través de Jaume Calvó, al·legant trobar-se en una situació econòmica greu. A finals del 2018 el querellat Torrellas hauria ofert a la companyia que després administraria per compte de l’AFA i de la Batllia els serveis de l’actuari David Valero, proposta que va ser rebutjada atès que AGA ja disposava d’un actuari.

Ara bé, els querellants troben “sospitós” que una vegada Jordi Torrellas va ser designat administrador especial per part de l’AFA hauria acabat contractant Valero per realitzar el càlcul de les provisions tècniques d’AGA. Més enllà d’altres elements fàctics sobre els quals la família Calvó sustenta la querella, aquests oferiments i altres, porten els querellants a sol·licitar la inhabilitació de Torrellas i, fins i tot, a què es deixi sense efecte tota l’actuació que ha fet al capdavant de la companyia atès que la seva intervenció està malèvolament contaminada des de l’inici.

Comentaris

Trending