Els propietaris d’Assegurances Generals reclamen 21 milions d’euros a l’administrador judicial

La família Calvó ha formalitzat aquest matí a la Seu de la Justícia la querella criminal contra Jordi Torrellas, a qui acusen d’aturar deliberadament la companyia quan es va intervenir i li retreuen que no sol·licités informacions clau fins després d’haver-se acordat la fallida

Jordi Torrellas accedint a Assegurances Generals el 19 de juliol del 2019.
Jordi Torrellas accedint a Assegurances Generals el 19 de juliol del 2019. ARXIU

Els propietaris d’Assegurances Generals (AGA) exigeixen l’empresonament de l’administrador judicial de la companyia, Jordi Torrellas, en el marc de la querella criminal que han interposat aquest matí tal i com van anunciar aquest dijous la primera compareixença que els encara propietaris de l’empresa, Jaume i Amadeu Calvó, ofereixen des de la intervenció formalitzada el 16 d’agost del 2019. Els desposseïts administradors de l’asseguradora reclamen que s’imposi a Torrellas una fiança de més de 21 milions d’euros per fer front als perjudicis que els ha causat.

La querella interposada és amplíssima. Segons diverses fonts, fa mesos que s’hi treballa i s’ha conclòs que en Torrellas hi conflueixen totes les accions suposadament tendents a liquidar de manera intencionada, suposadament, la companyia. En l’escrit jurídic, suportat per nombrosa documentació annexa, s’hi fa pal·lès el convenciment que una vegada intervinguda la companyia de manera presumptament artificial, Torrellas va paralitzar tota l’activitat de l’empresa per poder justificar-ne la seva fallida, que es va decretar molts pocs mesos després de la intervenció i abans fins i tot que s’encarreguessin informes cabdals que n s’haurien obtingut, remarca la querella, fins molt després d’haver-se acordat la liquidació de la companyia.

Amadeu Calvó i Jaume Calvó durant la compareixença.

Relacionat

Els propietaris d’Assegurances Generals arremeten contra l’administrador “per les seves falsedats”

Per als querellants, l’actuació de l’administrador, primer especial nomenat per l’Autoritat Financera (AFA) i, després, judicial, confirmat per la Batllia, està fora de tota lògica de la responsabilitat que ha de fer un administrador, que assoleix un càrrec equiparable al d’un funcionari. Segons la querella, Torrellas, de forma deliberada, hauria ignorat les prescripcions contingudes en el mandat d'intervenció, “i substitueix la seva obligació de ‘salvaguardar i revertir’ per la de ‘destruir i liquidar’”.

Segons els querellants, Torrellas va ordenar la paralització de l’activitat comercial d’AGA i, per tant, la contractació de noves pòlisses. Des de l’11 d'octubre del 2019, la companyia no hauia contractat més pòlisses. L’administrador hauria ordenat la devolució als respectius prenedors la quantitat de 436.119 euros que la companyia d'assegurances havia ingressat en concepte de primes durant el setembre i l'octubre del 2019, tal com acredita la declaració de la directora del departament comptable d’AGA.

Segons la querella, Torrellas, de forma deliberada, hauria ignorat les prescripcions contingudes en el mandat d'intervenció, “i substitueix la seva obligació de ‘salvaguardar i revertir’ per la de ‘destruir i liquidar’”

També hauria impedit, sempre segons l’afirmat pels propietaris d’Assegurances Generals en la querella, l'entrada d'ingressos per import de 925.380 euros en concepte de pòlisses del ram de vida previstes per als mesos de setembre i octubre de 2019. I suposadament s’hauria prohibit que l’entitat fes front a obligacions derivades de la seva activitat ordinària malgrat disposar de suficient liquiditat, segons els querellants sempre. Torrellas, que havia treballat anteriorment per la companyia, amb la qual cosa els propietaris creuen que no hauria d’haver pogut ser nomenat administrador, s’hauria negat, també, a contractar la reassegurança complementaria per la cartera de vehicles.

La relació de presumptes irregularitats que es descriuen en la querella és d’allò més llarga. Tot plegat porta els propietaris d’AGA a acusar l’administrador judicial d’una bona colla de delictes: prevaricació, nomenament il·legal, infidelitat a la custòdia de documents, fals testimoniatge, obstrucció a la justícia, administració deslleial, falsedat dels comptes socials de l’empresa, administració deslleial d’una empresa, falsedat documental i estafa processal. Els querellants demanen que se li prengui declaració i en demanen el seu empresonament.

Consideren que estan en llibertat, Torrellas podria perjudicar la investigació, podria reiterar en el delicte i podria eludir els efectes de la Justícia. A més, recorden que el cas ha estat envoltat d’alarma social. Es reclama també la imposició d’una fiança en relació amb els perjudicis causats. La quantia de la responsabilitat civil es xifra en 21.203.705 euros, que correspon al valor net dels comptes auditats de la companyia a l’exercici 2018. Més enllà d’això, i en el cas que no es dictés l’empresonament, es demana l'adopció d’una ordre d'allunyament i prohibició de comunicació perquè el querellat no pugui tenir accés a l’AFA, als seus membres, als querellants ni a la seu d'AGA, i l’adopció de la mesura de prohibició de desenvolupar qualsevol servei professional vinculat a Assegurances Generals.

Comentaris (4)

Trending