L’administració pretén retenir l’actual seu de la Justícia com a centre de formació de funcionaris

El trasllat cap al nou edifici del Prat del Rull, que encara no s’hauria recepcionat oficialment, no està sent tan senzill com semblava, especialment per la voluntat de mantenir les dues seus operatives durant un temps

Les actuals dependències judicials.
Les actuals dependències judicials. Toni Solanelles

L’administració té la voluntat de continuar mantenint arrendat l’edifici de les Columnes, on encara avui hi ha les instal·lacions judicials. Si les previsions s’acaben complint, el Govern pretén convertir la seu de la Justícia actual en un centre de formació. No serà, però, fins que deixi de ser operativa com a Batllia. El trasllat ja fa dies que s’ha iniciat. I no sembla tan senzill com es podia esperar, especialment per temes informàtics atès que es volen compatibilitzar durant un temps les dues seus.

Mentre des d’un punt de vista orgànic, l’administració de Justícia continua sumida en un enrenou més que notable, també hi ha enrenou però per la feina i la dificultat que suposa qualsevol mudança. La setmana passada ja es van iniciar els primers treballs preparatoris i aquesta setmana s’hauria d’intensificar la feina. La idea inicial era que la nova seu de la Justícia, a la zona del Prat del Rull, amb accés principal d’entrada al tram més proper a la rotonda de la Comella de la Baixada del Molí, pogués estar operativa el mes de setembre. Caldrà veure en quines condicions.

Per poder fer compatibles les dues seus judicials, l’actual i la nova, caldria una segona llicència del sistema informàtic AVANTIUS, que podria costar mig milió d’euros

D’entrada, segons fonts judicials, s’hauria iniciat el trasllat sense que s’hagi fet la recepció definitiva de l’obra. Es podria dir, en certa forma, que la Justícia està fent d’ocupa de la seva nova casa, encara que diferents fonts han assegurat que aquesta fórmula d’actuar no és pas inèdita. Al contrari, hi ha equipaments públics que no es recepcionen fins molts mesos després de ja estar en marxa No obstant, no deixa de fer una mica de mal d’ulls.

Un dels principals mal de caps que estaria tenint el Consell Superior de la Justícia per poder consumar el trasllat és el sistema informàtic quant al gestor de l’activitat processal. Des de fa anys, l’administració de Justícia andorrana va implementar el sistema AVANTIUS, desenvolupat per l’empresa Tracasa inicialment per als òrgans judicials navarresos. Des del Principat es va valorar com a molt interessat el sistema i amb el beneplàcit dels òrgans judicials de Navarra es va procedir a l’adquisició del sistema, que els darrers anys s’ha anat implantant i acabant d’adaptar a les necessitats andorranes.

Ara la voluntat és poder tenir les dues seus operatives durant un temps. Per permetre una mudança més pausada si s’escaigués, més encara tenint en compte la sensibilitat de molts dels materials que s’han de traslladar, i també per assegurar-se que la nova seu rutlla a la perfecció i si inicialment hi ha algun petit entrebanc o anomalia des de la seu actual es pugui resoldre amb celeritat. El Consell Superior, segons les fonts consultades, hauria contactat amb Tracasa per veure si era possible poder desdoblar el sistema i tenir-lo activat en dos llocs alhora.

Un dels camions que fan la mudança al costat de la nova seu.

Relacionat

Comença la mudança cap a la nova seu de la Justícia

Les fonts consultades han assegurat que des de l’empresa que va desenvolupar el sistema s’hauria informat que no hi havia cap mena d’inconvenient, que sols cal adquirir una segona llicència del programari. Més enllà de la poca o molta complexitat tècnica, la qüestió, segons les fonts, seria d’índole econòmica. La llicència en qüestió costaria més de mig milió d’euros i el Consell Superior de la Justícia, almenys ara per ara, no està disposat a fer aquest desemborsament, amb la qual cosa caldrà veure com es compatibilitza tot plegat.

Hores d’ara, les formacions de l’administració entesa en un sentit ampli es fan en diversos indrets: des de l’Ud’A al centre d’FP a Aixovall

El que és clar és que una vegada superada la fase de transició i una vegada l’administració de Justícia estigui tota ella funcionant a ple rendiment a la seu judicial nova, la voluntat del Govern seria poder mantenir l’actual edifici judicial com a centre de formació. Per tant, l’administració, en temps de dificultats, hauria de continuar abonant una renda per continuar tenint llogat l’edifici de les Columnes, segurament sense alguns dels ‘afegits’ que amb les necessitats que ha suposat el pas del temps ha comportat.

Hores d’ara, les formacions de l’administració entesa en un sentit ampli es fan en diversos indrets, també en funció de la naturalesa de la formació i del nombre de persones que l’hagin de dur a terme. Però per exemple, la Universitat d’Andorra o les instal·lacions del Centre d’FP d’Aixovall n’han acollit diverses. Com també ho han fet des de sales dels edificis administratius de Prat de la Creu o Prat del Rull o la sala d’actes del despatx central de la policia, per posar alguns exemples.

Ara la idea que s’està avaluant és que les actuals dependències judicials acabin adequant-se -sense massa retocs- per esdevenir en un espai de formació contínua de personal de l’administració en un sentit ampli, i sempre que no es requereixin materials o elements molt específics que faci impossible que es desenvolupin a l’actual Batllia els cursos o que faci recomanable que es duguin a terme en altres indrets.

Comentaris (4)

Trending