Josep Roig accepta liderar SDP i es mantindrà al comú fins el dia que hagi de presentar la candidatura

El conseller lauredià assumeix l’encàrrec del consell nacional progressista i la formació treballa en ferm per confeccionar llistes territorials a Andorra la Vella, Escaldes i Ordino

-
-
El conseller del comú de Sant Julià Josep Roig ha acceptat davant el consell nacional de Progressistes-Socialdemocràcia i Progrés (SDP) liderar la candidatura que la formació presentarà en les properes eleccions generals. El partit, que continua confeccionant el programa electoral, està treballant fermament per poder elaborar llistes territorials a Andorra la Vella, Escaldes i Ordino. Durant la trobada que la direcció progressista ha fet aquest dissabte, el president de la formació, Jaume Bartumeu, ha admès que s’ha avaluat inicialment possibles pactes postelectorals i ha assegurat que “no tanco la porta a ningú” i que la voluntat és “incidir en la governabilitat d’aquest país”.

Després que Bartumeu i el líder parlamentari d’SDP, Víctor Naudi, sol·licitessin a Josep Roig encapçalar la formació en els propers comicis, el consell nacional ha formalitzat aquest dissabte l’oferiment, amb l’avantatge que el conseller comunal lauredià i exsecretari d’Estat d’Educació ja havia tingut temps per valorar la situació. En aquest marc, Bartumeu ha informat que Roig ha acceptat l’encàrrec. Una assumpció que el ja ‘candidat in pectore’ dels progressistes ha confirmat a l’Altaveu igual com ha deixat clar, com també ho ha fet el president de la formació, que no deixarà el comú de Sant Julià fins el dia abans que hagi de formalitzar la seva candidatura.

Bartumeu, en donar el parer sobre si Roig ha de deixar o no el càrrec comunal actual, ha aprofitat per enviar un dard enverinat al Partit Socialdemòcrata (PS) pel fet d’haver sol·licitat la dimissió del ministre i candidat demòcrata Xavier Espot. El president progressista també ha tingut ‘records’ per als socialdemòcrates pel fet de voler-se “penjar medalles” donant suport a la convocatòria sindical de dilluns en contra de la reforma laboral -respecte de la qual SDP, ha deixat clar, en comparteix la fonamentació- i a l’hora de criticar el pacte amb Liberals en les candidatures territorials.

Els progressistes pretenen "incidir en la governabilitat del país" i no tanquen la porta a cap acord postelectoral sempre sobre una base programàtica mínima

El president d’SDP ha explicat, quant a les futures llistes parroquials, que la formació treballa per presentar-ne a Ordino, Escaldes i Andorra la Vella. I on de ben segur que no seran presents és a Sant Julià de Lòria atès que, com a ferms defensors de la fórmula de Laurèdia en Comú, “no farem una candidatura que presenti la més mínima confrontació amb la majoria comunal”. Bartumeu ha explicat que més enllà de fer efectiu l’oferiment a Roig en un “ambient d’il·lusió i convicció en el projecte de país que defensarem” la propera primavera, la feina feta aquest dissabte ha estat molt encarada a continuar elaborant el programa electoral.

Josep Roig, ha explicat Bartumeu, ja n’era i és un dels membres de l’equip redactor com ho va ser el 2015. I, de fet, ha afirmat el president progressista, moltes de les propostes fa tres anys llargs no només continuen vigents sinó que a parer de l’excap de Govern és fa “més urgent” que mai que s’adoptin. Per això, ha afirmat, és que, a parer seu, hi ha un conjunt de propostes d’SDP que haurien estat “compartides i assumides pel candidat de DA” durant el míting de presentació de Xavier Espot.

Durant la compareixença posterior a la celebració del consell nacional progressista, Bartumeu ha estat demanat sobre possibles pactes postelectorals. Ha reconegut que, ara per ara, els pronòstics són molt difícils de fer i que caldrà veure els resultats la nit electoral per saber quin marge de maniobra hi ha i en quin sentit. En tot cas, SDP pretén “incidir en la governabilitat d’aquest país” amb un “retorn als orígens de la política, amb diàleg diàleg i arribant a acords” on totes les parts hagin de cedir. Això sí, “no tanco la porta a ningú”.

Bartumeu manté que “amb qui no podríem pactar és amb aquells que ens diguin que no volen pactar amb Europa" i afirma que Espot ha assumit propostes d'SDP

I sense tancar res, "estarem disposats a parlar amb forces polítiques que puguin sumar una majoria sobre la base d’uns acords de mínims programàtics”, mínims que han de ser màximes i eixos irrenunciables per als progressistes. Així, “amb qui no podríem pactar és amb aquells que ens diguin que no volen pactar amb Europa i tanquin la porta a Europa. Això és essencial per a les futures generacions i per al futur del país”. Quan se li ha demanat explícitament si això deixa fora d’un eventual pacte a la tercera via, Bartumeu ha recordat que el líder d’aquesta via, Josep Pintat, no ha arribat mai a donar un cop de porta a Brussel·les, sinó que ha plantejat qüestions en què, “respecte d’algunes, podem arribar a estar d’acord”.

I en aquest sentit ha citat, per exemple, el fet de poder disposar dels estudis d’impacte del que suposaria per al Principat allò que s’està negociant amb Europa. O el que la UE vol fer carregar a Andorra. I en aquest punt, el president de la formació progressista ha estat molt crític amb la “barra” que tindria Govern lliurant com si d’informes i estudis es tractés, resums i síntesis que de ben poc servirien. Bartumeu també ha estat molt crític amb la “‘marrulleria’” del cap de Govern de voler presentar en certa manera els futurs comicis com un debat sobre Coprincipat sí, Coprincipat no per na qüestió com l’avortament.

Els progressistes continuen defensant, ha dit el seu president, la despenalització dels tres supòsits bàsics. I el que cal, en global, seria debatre sobre “la situació de l’economia andorrana o la fractura existent en la societat”. Alhora que “la necessària estabilitat institucional no s’ha de barrejar” amb altres circumstàncies “per intentar fer por a la ciutadania” com, ha deixat intuir Bartumeu, estaria fent Toni Martí.

Preu de lloguer: 20% d’augment màxim

Finalment, el líder d’SDP també ha tingut un missatge irònic amb el ministre d’Afers Socials i candidat taronja. Jaume Bartumeu ha acusat Xavier Espot de fer “caritat compassiva” amb la qüestió de l’habitatge, amb la problemàtica de l’increment desmesurat dels preus dels lloguers. En aquest sentit, el president d’SDP ha afirmat que el que cal fer és respectar la Constitució quan diu que cal garantir un habitatge digne per a tots els ciutadans del país. En aquest sentit ha deixat clara quina serà la posició que mantindran els progressistes, una posició que ja està inventada. “S’ha de fer una llei, que ja existeix a França per exemple, i que estableix que  més enllà d’un 20% no es pot procedir a un augment sobtat” dels arrendaments immobiliaris. Aquest, i “no la caritat del senyor Espot”, serà sense embuts el full de ruta d’SDP.

Etiquetes

Comentaris

Trending