Joan Forner serà el cap de la missió d’Andorra a Ginebra, on fa temps que no hi ha ambaixador

El veterà diplomàtic hauria d’instal·lar-se a la ciutat suïssa a partir del setembre en el marc d’una remodelació que s’espera més àmplia a Afers Exteriors

Joan Forner en l'exposició de la posició d'Andorra en una recent comissió sobre eradicació de la discriminació racial.
Joan Forner en l'exposició de la posició d'Andorra en una recent comissió sobre eradicació de la discriminació racial.
Estava decidit molt abans de les eleccions. I en principi la situació no hauria de canviar: el veterà i experimentat diplomàtic Joan Forner serà el cap de la missió d’Andorra a Suïssa, en la legació que el Principat té a Ginebra i que representa el país davant de totes les grans organitzacions internacionals que tenen seu en aquella ciutat. Fa molts mesos que Andorra no té cap alt representant fix a Ginebra. Des que Josep Casals, nomenat ambaixador, va decidir que sense una plaça per la seva dona, ell no anava a Suïssa.

Forner és el tècnic diplomàtic amb més any de bagatge a la casa. Però no arriba encara als terminis que estableix la nova llei que regula la diplomàcia com a cos especial per tal de ser designat ambaixador de carrera. I, en principi, tampoc no serà designat ambaixador des del punt de vista polític. En principi, i caldrà veure com evolucionarà la remodelació diplomàtica una vegada celebrada els comicis, Forner hauria d’ocupar la màxima representació a Ginebra a partir del setembre. I sense un ambaixador per damunt, almenys no permanent. Però caldrà veure com va el trencaclosques diplomàtic atès que també suposa un bon element en el repartiment de cadires.

Fa un any es va crear una ambaixada permanent i es va designar Josep Casals ambaixador, però va declinar en no poder-hi anar acompanyat de la dona com a funcionària-administrativa

La representació diplomàtica d’Andorra a Suïssa, a Ginebra, fa temps que va amb una sabata i una espardenya malgrat que en la darrera conferència relativa a la comissió que tracta sobre l’eradicació de tot tipus de discriminació racial Forner ja va liderar la delegació andorrana. El maig del 2018, és a dir, ara fa just un any, el Govern va decidir crear la figura de l’ambaixador permanent a la República Helvètica i davant els organismes internacionals. I va escollir qui havia d’ocupa el lloc: Josep Casals. L’elecció es duia a terme en el marc del moment més àlgid de l’escàndol judicialitzat del SAAS. Casals era un dels tècnics de més nivell que més coneixement tenia sobre la qüestió.

Paral·lelament a la designació política de Casals, es va posar en marxa un concurs per triar una persona que hauria d’assumir tasques d’administració i comptabilitat en la nova ambaixada permanent. Entre els candidats a la plaça, la parella del flamant ambaixador. Però no va ser l’única candidata i, més important encara, tampoc qui va guanyar el lloc. Resultat? Casals va declinar l’ambaixada en una decisió de la qual mai no s’ha informat públicament. Sí de la designació. No del refús. I així han anat passant els mesos.

Fins que des de fa unes setmanes, segons les fonts consultades, es va acordar que serà Forner qui ocuparà la plaça de més nivell que, almenys ara per ara, Andorra està disposada a enviar en permanència a Ginebra. El diplomàtic serà cap de missió. Serà una de les noves designacions. S’espera que amb la celebració d’eleccions i els moviments que hi pugui haver a Exteriors, ministeri que seguirà liderat per Maria Ubach, hi hagi alguns canvis. Cal veure en aquest marc com encaixa el retorn al departament d’una de les funcionàries amb més bagatge, també, la fins fa poc ministre de Funció Pública Eva Descarrega.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending