Vendre alcohol a menors pot suposar l’arrest des d’aquest divendres

Entren en vigor els canvis al Codi penal arran de les modificacions a la Llei de seguretat pública que suposen un enduriment de les penes, sobretot econòmiques en relació als consums d’estupefaents o begudes alcohòliques i també a causació de danys, alteració de l’ordre o injúries a l’autoritat

Ampolles d'alcohol llançades en un espai públic.
Ampolles d'alcohol llançades en un espai públic. ARXIU

Vendre alcohol a un menor de divuit anys pot suposar una pena de presó o un arrest de fins a un any a banda d’una multa de 6.000 euros. Aquesta és una de les noves penes que incorpora des d’aquest divendres el Codi penal. Entren en vigor els canvis que es van introduir arran de la modificació de la Llei de seguretat pública. Essencialment, s’endureixen les penes, incorporant especialment multes econòmiques, per a consums indeguts d’alcohol o drogues o per la causació de danys, alterar l’ordre públic o injuriar les autoritats.

Fa un mes que es va publicar la nova Llei de seguretat pública, que incorpora tot un seguit de disposicions que modifiquen també el Codi penal. Es pretén, tant des del punt de vista penal com des de l’àmbit administratiu, ser molt més contundent per eradicar ‘botellons’ i comportaments de naturalesa similar. Alhora, les penes que contempla el Codi penal, es poden substituir per treballs en beneficis de la comunitat a aquells autors, a aquells responsables de delictes d’injúria; conducció sota els efectes de drogues o alcohol; conducció temerària; alteració de la seguretat en el trànsit; contravenció penal de danys; consum individual, possessió, cultiu o introducció de droga tòxica per al consum propi; cessió d’alcohol a menors de 18 anys; cànnabis per al propi consum i consum de cànnabis i consum en local públic i consum en grup de cànnabis sempre que siguin menors de 25 anys i que no siguin reincidents.

-

Relacionat

Setge total al ‘botellón’

Com s’ha dit el que comporta fonamentalment els canvis és la imposició de multes més enllà de les penes que ja contemplava el codi. En segons quins aspectes, hi ha sancions econòmiques que arriben fins als 12.000 euros. També en alguns casos puntuals s’estableixen inhabilitacions. Principalment en aquests casos s’hi inclouen aspectes relatius a la conducció temerària, que és una de les pràctiques que es vol mirar d’eradicar amb l’enduriment de les penes. El reforçament de les penes té a veure, a banda de les citades, amb casos con injúries, conducció sota l’efecte de les drogues, el refús de sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia, l’alteració de la seguretat en el trànsit; el consum, la introducció o la possessió droga tòxica; també el consum en local públic o en grup, que seria l’equivalent al ‘botellón’.

Les dues penalitzacions que més s’endureixen perquè poden suposar la privació de la llibertat quan fins ara no ho comportaven, s’ha dit, hi ha la venda d’alcohol a menors i també la cessió d’alcohol a persones de menys de 18 anys. Es considera beguda alcohòlica tota beguda natural o composta la graduació alcohòlica de la qual, natural o adquirida, sigui superior a 1,0 graus percentuals del seu volum. Quant a la venda, qui ho faci a menors de 18 anys haurà de ser castigat amb pena de presó fins a un any o d’arrest i multa fins a 6.000 euros. Pel que fa a la cessió d’alcohol, amb o sense contraprestació, ha de ser castigat amb pena d’arrest i multa fins a 1.000 euros.

Comentaris (4)

Trending