Tibantor al centre penitenciari entre interns i vigilants per les mesures anti-Covid

La direcció ha obert diversos expedients a reclusos per no portar la mascareta al pati, però els presos es consideren una unitat convivent i denuncien que si el virus ha entrat a la presó ha estat pel comportament indegut d’alguns funcionaris

Una imatge del centre penitenciari.
Una imatge del centre penitenciari. Toni Solanelles

Hi ha tibantor al centre penitenciari entre interns i vigilants per les mesures per combatre la propagació de la pandèmia. Les darreres setmanes la direcció ha obert diversos expedients a presos per, com a mínim, no portar la mascareta durant l’hora del pati. Els funcionaris consideren que en virtut de les normes dictades cal que en espais comuns i generals la població reclusa ha de dur la protecció facial o no pot fumar, com no es pot fumar pel carrer, per exemple. Els reclusos, però, consideren que són una unitat de convivència i que hi ha certes mesures que no els incumbeixen.

En alguns casos, segons diverses fonts, la tensió ha estat força notable, ja que els reclusos entenen que no hi ha cap normativa publicitada que faci referència als interns del centre penitenciari. Quan una persona ingressa a la presó, està catorze dies en aïllament i, per tant, quan s’integra amb la resta d’interns en principi hi ha la certesa que no ha contret el virus. Tampoc els altres presos en principi presenten la Covid. Menys encara quan les visites presencials d’amics i familiars estan hores d’ara i des de fa temps suspeses.

Encara aquest dimecres passat, arran d’un cribratge, es va detectar un positiu entre els agents, mentre que es mira de passar pàgina sense haver de prendre decisions ni adoptar mesures per l’episodi de positius i confinats després que es fes treballar un funcionari que va advertir que era contacte estret d’un positiu

Per tant, denuncien alguns interns, si el coronavirus ha entrat al centre penitenciari, que hi ha entrat en diverses ocasions, ha estat responsabilitat dels funcionaris. I en un parell d’ocasions com a mínim, per comportaments manifestament indeguts dels vigilants, que han posat en risc companys i interns. Encara aquest dimecres passat, arran d’un cribratge, es va detectar un positiu entre els agents, mentre que es mira de passar pàgina sense haver de prendre decisions ni adoptar mesures per l’episodi de positius i confinats després que es fes treballar un funcionari que va advertir que era contacte estret d’un positiu.

Al final l’agent va acabar infectat i es va infectar almenys un altre vigilant i es van haver d’aïllar un parell o tres més de funcionaris. La situació hauria d’anar canviant poc a poc. A partir d’aquesta setmana entrant, i en el marc de la tercera fase de la campanya de vacunació, els funcionaris d’Institucions Penitènciàries començaran a ser inoculats. Seran injectats amb vaccí d’AstraZeneca, un fet que no ha agradat gens a alguns funcionaris -fins i tot, i en part per aquest motiu i per vacances, s’ha endarrerit alguns dies l’inici de la vacunació- perquè agents d’altres cossos -essencialment alguns bombers- van ser vacunats amb el fàrmac de Pfizer.

Comentaris (14)

Trending