Reclamen més accions preventives davant l’increment del consum de droga i alcohol en joves

(AMB VÍDEO) L’associació que treballa en pro dels adolescents en risc del país posa en marxa una campanya per donar a conèixer que hi ha un programa de rehabilitació que funciona com a alternativa a les sancions pecuniàries

Les addiccions s'inicien cada vegada més joves.
Les addiccions s'inicien cada vegada més joves. ARXIU

Si no hi ha prevenció, almenys que hi hagi informació. Amb aquest tarannà l’Associació en Defensa dels Joves en Risc d’Andorra (ADJRA) ha posat en marxa una campanya de comunicació per donar a conèixer el programa de rehabilitació per a joves que existeix a mode d’alternativa a la sanció pecuniària quan es comet alguna infracció administrativa degut, especialment, al consum de drogues o alcohol en indrets públics. ADJRA lamenta que com més va, més joves estan enganxats a aquest tipus de tòxics. I que cada vegada es veuen casos entre gent de menys edat.

La presidenta de l’ADJRA, Sandra Cano, ha lamentat la manca d’accions preventives. “Ja que no es fa res a nivell preventiu” malgrat que el pla de joventut ho estableix, però, per exemple, només un comú ha apostat pels educadors de carrer, que seria una de les eines necessàries, l’entitat ha decidit passar a l’acció després de constatar que en les dues grans festes majors celebrades fins ara, a Escaldes i especialment a Sant Julià, hi ha hagut un augment significatiu de consums. “Malauradament, avui en dia són molts els casos que es troben de possessió o consumició de begudes alcohòliques o drogues tòxiques en menors d’edat”, manté l’ADJRA.

L’associació celebra els controls i deixa clar que la policia, quan aixeca acta administrativa d’una infracció a un menor o adolescent, sí que informa de la possibilitat de dur a terme un programa de rehabilitació com a alternativa a la sanció econòmica. D’entrada, a “aquests joves se’ls imposa una multa, però és important saber que des de finals del 2021 hi ha una alternativa a la sanció: el programa alternatiu de rehabilitació, un programa d'entre tres i deu hores que té com a objectiu educar i conscienciar als joves dels perills de la consumició d'aquestes substàncies”, diu ADJRA.

Per a Cano, “no hi ha prou difusió” d’aquest programa que “suposa un desfogament per a moltes pares, que no poden fer front a segons quines multes, i a més a més, aquestes mesures funcionen molt bé” perquè l’equip del ministeri d’Interior que les tutela “treballa molt bé i especialment entre aquells que comencen en el consum, passar per aquest programa els suposa prendre molta consciència”. La presidenta de l’ADJRA reconeix que malgrat que hi hagi elements de la cadena de combat de les addiccions que són inexistents, “el final de la cadena funciona força bé” malgrat que, reconeix Cano, “hi ha gent que prefereix pagar la multa” i oblidar-se de la qüestió. Fins al següent control.

Des de l’associació sí que s’ha celebrat, i molt, la feina que han dut a terme i estan duent a terme des de la Creu Roja amb els Punt Lila. Segons Cano, es tractava d’un servei que era molt necessari i que “algú havia d’assumir”. D’aquí que agraeix la tasca de l’ONG. Més encara davant comportaments que, puntualment, cada vegada són més passats de voltes.

Comentaris (3)

Trending