Presos contribuiran a la rehabilitació de l’assassí confés de Vila

El ministre d’Interior assegura que amb independència del cas del jove d’origen togolès, Institucions Penitenciàries ja tenia previst impulsar una àrea de salut mental

Una imatge del centre penitenciari.
Una imatge del centre penitenciari. Toni Solanelles

A banda dels professionals sociosanitaris, hi haurà interns que a mode de voluntaris, degudament acreditats, contribuiran a fer tasques en la nova àrea penitenciària de salut mental. Així ho ha assegurat el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, tot assegurant que l’àrea en qüestió està degudament dissenyada i no hi ha cap improvisació. Rossell ho ha dit al Consell General arran d’una pregunta feta per la consellera socialdemòcrata Judith Salazar, que havia recollit el neguit dels funcionaris.

Per tant, i vist que ara per ara en aquest mòdul que s’ha activat a corre-cuita per molt que digui el ministre, només hi ha internat l’assassí confés de Vila, altres reclusos hauran de contribuir a la seva reeducació i suposada rehabilitació. Segons que ha pogut saber l’Altaveu, i encara que formalment encara no hi ha les acreditacions pertinents, una de les activitats que fan amb el jove togolès que fa poc més de dos anys va matar un resident francès al seu domicili, és jugar a pòquer.

Rossell ha convidat Salazar a fer les aportacions que consideri escaients per tal de millorar la nova unitat. El ministre ha assegurat que l’àrea en cap cas és fruit de la improvisació i, de fet, tampoc de la necessitat per acollir el jove togolès davant la sentència dictada, que l’eximeix penalment del crim però l’imposa una reclusió psiquiàtrica durant 25 anys -sempre que la sala penal del Tribunal Superior no hi digui quelcom de diferent- ja que al centre ja hi havia la previsió d’impulsar una àrea com la que s’ha muntat.

El ministre ha mostrat un document de quinze pàgines, ha dit, que contempla tot el funcionament del mòdul, amb tot el personal que se n’ha de fer càrrec. Més enllà dels funcionaris penitenciaris, per exemple, ha explicat que l’àrea hi hauran integrats un educador social, un terapeuta ocupacions, un treballador social, un psiquiatra, un psicòleg, un monitori artístic, un professor, un metge i un infermer. Rossell ha admès en certa manera que aquesta és la teoria que fixa el protocol, però que no vol dir que tots els llocs estiguin ja operatius. A més, hi haurà la presència de voluntaris, tant procedents de la Creu Roja com dels propis presos.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending