La presó recuperarà els vis-a-vis el mes que ve però amb nous protocols anti-Covid

Jura la 29a promoció d’un cos d’agents penitenciaris immers en una profunda renovació: en dos anys es jubilen 12 dels actuals 62 funcionaris, que actualment controlen 53 reclusos dels quals 15 no es volen vacunar

Els set nous agents en formació de repòs.
Els set nous agents en formació de repòs. Toni Solanelles

La direcció tant del ministeri d’Interior com d’Institucions Penitenciàries esperen recuperar durant el mes que ve les trobades setmanals vis-a-vis entre els interns i les seves famílies. Això serà possible després que s’hagin immunitzat contra la Covid els 21 presos que demà rebran la primera dosi de la vacuna i, això sí, establiment tot un seguit de protocols amb mesures per evitar contagis que passaran, per exemple, pel fet que els visitants s’hagin hagut fet un test d’antígens just abans d’acudir a la presó.

Aquesta és una de les qüestions que el titular d’Interior, Josep Maria Rossell, i el director del centre penitenciari, Miquel Àngel Garcia, han explicat després que hagi jurat el càrrec els set agents de la 29a promoció, la primera que es regeix íntegrament per l’actual llei penitenciària. Actualment hi ha set funcionaris més en règim de formació. No és en va que s’hagin d’anar formant nous carcellers. En els dos propers anys es jubilaran dotze dels 62 agents que actualment composen el cos especial.

De fet, un dels formadors principals s’acaba de jubilar, però segons Garcia el relleu corresponent ja s’ha dut a terme. La substitució de la resta de baixes que hi haurà en els propers temps també està poc o molt planificat. Durant el discurs immediatament posterior a la jura, que s’ha fet al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, Rossell ha manifestat als nous vigilants “amb tota sinceritat, que la peça més important sou vosaltres”. Es referia a la funció de reinserció que haurien de tenir els establiments penitenciaris moderns respecte dels interns.

Les persones que acudeixin a les visites una vegada es reobrin -caldrà veure el nombre, que segurament es reduirà- hauran d’aportar un test d’antígens negatiu d’una antiguitat no superior a les tres hores

Actualment, entre penats i preventius, hi ha 53 reclusos. D’aquests n’hi ha quinze que no es volen vacunar, una decisió que s’ha de respectar i que, de comú acord amb Salut, farà adoptar els protocols que s’escaigui per les visites, segons que ha explicat Garcia. Una vegada hagin passat tres setmanes des de la injecció que rebran aquest divendres 21 reclusos, que serà un coixí important, es plantejarà el retorn de les visites vis-a-vis, que es faran un cop per setmana com sempre.

Actualment, aquest vis-a-vis està substituït per una videoconferència. Les trucades es fan amb normalitat i també hi ha tres cops per setmana que es poden rebre tres visites al locutori. És a dir, els interns poden parlar amb qui hagi demanat cita a través d’un vidre. Segons el director del centre penitenciari, els presos “han entès la situació” i no ha comportat grans alteracions del dia a dia. No obstant, sí que hi ha hagut incidents més rellevants del que seria normal.

En tot cas, també hi haurà mesures més estrictes del que seria normal per poder acudir a la presó una vegada es posi en marxa el vis-a-vis. D’aquesta manera, els visitants -caldrà veure el nombre, que segurament es reduirà- hauran d’aportar un test d’antígens negatiu d’una antiguitat no superior a les tres hores. Els protocols definitiu, en tot cas, s’han d’acabar de treballar, segons que ha dit Miquel Àngel Garcia.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending