La policia disposa d’un programari per desencriptar dispositius mòbils que ha estat piratejat

La mateixa ONG que sospita que hi ha mòbils andorrans que han estat ‘víctimes’ de la tecnologia Pegasus, estan convençuts que dades del Principat emmagatzemades al núvol de Cellebrite haurien quedat ara en l’aire

Els servidors de Cellebrite haurien estat atacats.
Els servidors de Cellebrite haurien estat atacats. ARXIU

El cos de policia disposa d’una tecnologia (de la firma Cellebrite) que permet ‘llegir’ dispositius mòbils, d’origen israelià, que recentment hauria estat piratejada i ha deixat centenars de milers de dades en l’aire. No és clar, òbviament, que entre la informació que ha quedat ‘alliberada’ n’hi hagi de procedent del Principat, però l’Associació per a la prevenció i estudi de delictes, abusos i negligències en informàtica i comunicacions avançades (Apedanica) sospita que almenys una part de la informació amb què s’ha treballat al Principat hauria quedat compromesa.

Apedanica és una organització liderada per un perit informàtic que ja s’ha presentat com a acusació particular en el ‘cas Pegasus’, a Espanya, en relació amb les suposades escoltes il·legals de les quals hauria estat víctima el president espanyol, Pedro Sánchez, i alguns dels seus ministres. L’ONG creu que hi ha ciutadans andorrans als quals aquest espionatge il·legal també hauria afectat i cerca advocats al Principat perquè iniciïn accions legals contra les empreses que comercialitzen aquestes tecnologies.

El Principat treballa amb tecnologia israeliana, la màquina de captació de trucades és de la firma Verint i el projecte d’intercepció que es va elaborar al seu dia s’anomenava Orus; no disposa a priori de Pegasus però sí que usa Cellebrite

No consta, segons les fonts consultades per l’Altaveu, que Pegasus estigui implantat a Andorra. Aquest dispositiu permet captar trucades i enregistrar-les, per dir-ho d’una manera planera. I quan es parla de trucades, equival a ‘punxar’ qualsevol comunicació telemàtica. Des de fa anys, tot i que el Principat treballa amb tecnologia israeliana, la màquina de captació de trucades és de la firma Verint i el projecte d’intercepció que es va elaborar al seu dia s’anomenava Orus. Res a veure amb Pegasos i NSO, doncs.

En canvi, hi ha un altre element de l’escolta de les telecomunicacions que és el programari lector, per dir-ho d’alguna manera. És a dir, els programes que permeten desencriptar aquelles converses, de qualsevol mena, que romanen en un dispositiu, ja sigui perquè amb una altra tecnologia s’ha fet una intercepció o ja sigui perquè per ordre judicial s’ha comissat un dispositiu. O, encara, perquè usant la mateixa tecnologia s’hagi pogut clonar un aparell que es vulgui espiar. Però aparentment aquest darrer cas en cap cas seria la situació d’Andorra.

NSO Group és el titular de Pegasus.

Relacionat

Sospites que el sistema Pegasus hauria ‘espiat’ telèfons o ciutadans andorrans

La policia, a priori, només usa aquestes tecnologies amb ordre judicial i no emmagatzema la informació, que podria estar en un núvol de Cellebrite, que és la companyia que recentment ha estat afectada per un atac i les dades guardades de la qual haurien quedat compromeses. O haurien pogut quedar. Cert és, però, que com qualsevol programari, el de Cellebrite també té evolucions, llicències i múltiples ‘fases’. I per raons de seguretat no transcendeix ni transcendirà amb quines versions treballa la policia andorrana.

Però davant la sospita que entre les dades que s’haurien piratejat n’hi hauria de procedents d’Andorra, Apedanica està estudiant quines accions pot dur a terme per combatre els espionatges tecnològics que considera il·legals. Per això que busca víctimes aparents de suposats ‘atacs’ il·legals o persones que creguin que informació seva hagi pogut quedar afectada per iniciar accions legals -davant els tribunals, a l’Agència de Protecció de Dades- per forçar que s’estudiï la qüestió.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending