Sospites que el sistema Pegasus hauria ‘espiat’ telèfons o ciutadans andorrans

Una associació que ja ha estat admesa com a acusació particular en el cas que afecta membres del govern espanyol busca advocats a Andorra per mirar de trobar més afectats

NSO Group és el titular de Pegasus.
NSO Group és el titular de Pegasus. arxiu

Una associació que ja ha estat reconeguda com a part en la causa judicial oberta a l’Audiència nacional espanyola per la presumpta infecció i espionatge dels mòbils del president Pedro Sánchez i de tres ministres busca suport legal a Andorra per tal d’iniciar accions judicials al Principat que permetin localitzar afectats al país pel denominat ‘cas Pegasus’.

 

L’Associació per a la prevenció i estudi de delictes, abusos i negligències en informàtica i comunicacions avançades (Apedanica) està convençuda -més que sospita, vaja- que hi ha hagut o bé telèfons mòbils andorrans o bé ciutadans del país que han estat ‘espiats’ amb l’eina informàtica propietat de la companyia israeliana NSO Group. Davant del que Apedanica creu com aquell que diu una certesa que telèfons o ciutadans andorrans han estat víctimes del sistema Pegasus, s’està promovent una acció per aconseguir que algun advocat exercent al Principat impulsi una denúncia per espionatge il·legal i a partir d’aquí es puguin trobar els afectats, que es considera que podrien ser en el cas d’Andorra empresaris de sectors diversos.

Suposadament, el ministeri d’Interior espanyol hauria adquirit ja fa alguns anys l’eina informàtica Pegasus per espiar al marge de la llei qui calgués. Des de dirigents de l’independentisme català a responsables de les principals companyies empresarials. Fins a periodistes diversos o el president del govern espanyol i alguns dels seus principals col·laboradors. Hauria estat quan es va descobrir que el telèfon mòbil de Pedro Sánchez i altres membres de l’executiu espanyol havien resultat infectats per Pegasus que es va posar en marxa una investigació judicial a l’Audiència nacional a la qual s’ha adherit Apedanica com a acusació particular.

I és aquesta associació la que els darrers dies ha contactat amb alguns advocats andorrans per demanar-los si estarien interessats -al marge d’entendre la qüestió i el ‘modus operandi’ de Pegasus- en posar en marxa accions que permetin aclarir l’abast que hauria tingut l’eina informàtica en telèfons o ciutadans del Principat. “Tenim la certesa que Pegasus ha espiat telèfons a Andorra i de ciutadans andorrans”, assegura amb rotunditat la informació feta arribar a juristes del país.

Etiquetes

Comentaris (27)

Trending