La policia reclama quaranta agents més per arribar a tres-cents efectius en els propers anys

(AMB VÍDEO) La ministra d’Interior es compromet a dotar el cos de més mitjans i, per norma general, millorar les condicions que ofereixen els cossos especials per tal d’incrementar l’interès dels edictes, en què actualment hi ha moltes dificultats per trobar aspirants

La taula presidencial durant l'acte institucional.
La taula presidencial durant l'acte institucional. Toni Solanelles

El nou director de la policia, Bruno Lasne, ha reclamat quaranta nous funcionaris per al departament per tal que en els propers anys el cos pugui arribar a tres-cents efectius. Lasne, que durant el seu discurs en motiu del dia de la patrona Maria Auxiliadora ha assegurat que mantindrà una línia continuista respecte del seu antecessor Jordi Moreno, que formalment s’ha jubilat avui, ha reclamat, en general, més mitjans per al departament. I la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, s’ha compromès a invertir esforços per fer realitat les demandes.

El cos de policia ha celebrat aquest dimarts la festivitat de la patrona mirant d’esquivar la pluja -de fet, l’acte exterior, el que té a veure amb els honors a la bandera, s’ha avançat agafant desprevinguts no pas poques autoritats que havien d’acudir a la commemoració- i estrenant nova direcció després de la jubilació del fins ara director. El cap de Govern, Xavier Espot, la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, i el nou director del cos, Bruno Lasne, han presidit el cerimonial.

IMG 9665
Un moment de l'acte dels honors a la bandera.

Després de la missa i l’acte, a la Plaça del Poble, en què s’han presentat els respectes a la bandera amb representació de totes les unitats del cos abillades per a l’ocasió, la celebració s’ha traslladat a l’interior del Centre de Congressos d’Andorra la Vella on s’han fet els discursos més formals i institucionals. I, també, s’han reconegut i homenatjat multitud de funcionaris, tant del país com d’altres cossos que han col·laborat d’alguna manera o altra amb la policia andorrana.

Hi havia representants la guàrdia civil, de la policia nacional espanyola, de la gendarmeria, de la policia francesa, dels mossos d’esquadra, de l’ertzaintza, de diverses unitats duaneres, de la policia fiscal italiana, de cossos de Geòrgia, Finlàndia, la guàrdia urbana de Barcelona, de la Seu… Justament, Lasne, com Espot, han destacat la importància de la cooperació transnacional per evitar l’activitat delictiva, i han ressaltat els contactes de Moreno en l’eixamplament de les col·laboracions que té en l’actualitat la policia del Principat.

DISCURSOS

El parlament del nou director ha estat, sense cap mena de dubte, el més llarg i rellevant, tot i que Espot, més avesat a les compareixences públiques i que ha tancat l’acte, també ha desgranat diverses qüestions posant, en el seu cas, l’accent en els delictes tecnològics i els que tenen a veure amb la violència domèstica i de gènere, que sense embuts ha qualificat de “xacra” que també al Principat va en augment.

IMG 9988
Bruno Lasne durant el seu discurs.

Bruno Lasne ja en el seu discurs públic ha deixat constància que “l’objectiu principal d’aquest any serà millorar les condicions laborals” tot escoltant els sindicats el Consell de la Policia, que vindria a ser una mena de comitè d’empresa i garantir “millores en el funcionament” per la qual cosa “farem autocrítica”. Un element “primordial per aconseguir avançar” serà l’aprovació del reglament de la carrera professional, respecte del qual, com ha remarcat Ester Molné en declaracions als periodistes, ja hi ha un avantprojecte elaborat.

Lasne ha repassat les dades de la memòria del 2022 i ha remarcat que “estem al costat de la ciutadania”. El nou director del cos ha destacat el fet que els integrants del GSMO ho han passat a ser a dedicació exclusiva. Ha repassat les noves incorporacions i ha esmentat que en el conjunt del cos hi ha 27 efectius femenines, just un 10% del personal del cos. S’ha centrat en la feina feta en la lluita antidroga o els delictes tecnològics, ha assegurat que es reforçarà el grup caní i ha indicat que “són les patrulles les primeres en arribar” tot remarcant que hi ha “un elevadíssim índex de seguretat”.

El màxim responsable del cos ha demanat més material operatiu i “demanarem més personal”. Ja en declaracions davant els mitjans de comunicació, Lasne ha especificat una mica més assegurant que cal dotar els funcionaris del cos de “més formació” i, també i en general, de més material, més personal i més recursos en general “per continuar avançant”. Entre el material, ha destacat la necessitat de renovar el parc mòbil. Lasne ha assegurat que la manca de recursos és global i que caldria mitjans a totes les unitats i grups.

Ha reconegut que “no es podrà fer en un any”, però que caldrien 40 funcionaris més per arribar a 300 efectius globals. També ha assegurat que ampliarà la direcció, ara formada per ell i per l’adjunt Miquel Àngel Barbolla, “amb els millors perfils”. Però no ha volgut concretar ni quan se li ha demanat per l’inspector major responsable de la seguretat ciutadana i patrulles Ramon Torné, afectat per una querella interposada per cinc agents. Sobre això, s’ha limitat a dir que és la Justícia qui ha de fer el seu curs.

WhatsApp Image 2023 05 23 at 14.47.32
Una vista general de l'acte institucional durant el discurs del cap de Govern, Xavier Espot.

En certa manera, Espot i Molné, aquesta més explícitament, han agafat el guant llançat per Lasne. “Seguirem apostant més si cal” perquè el cos tingui “condicions òptimes de confort” amb les quals treballar, ha dit el cap de Govern en el seu discurs públic, en què ha ressaltat que “la seguretat és una de les fortaleses més grans” de les quals gaudeix el Principat. En aquest sentit, també la ministra d’Interior i Justícia, primera dona en ocupar el càrrec en la història d’Andorra, ha assegurat que es faran “tots els esforços per garantir la seguretat pública”. Ester Molné ha garantit que estarà a l’escolta dels funcionaris i que pretén una policia “propera al ciutadà i eficaç”.

EDICTES

Posteriorment, en declaracions als mitjans de comunicació, la titular ministerial ha indicat que “la policia es mereix i ha de ser dotada dels mitjans que necessiti” i que es faran “els esforços necessaris” tot i no poder concretar encara si podran ser o no 40 funcionaris i en quins terminis. En aquest sentit, Molné ha indicat que cal avaluar qüestions pressupostàries i d’altra índole. La responsable d’Interior i Justícia ha indicat que alguns dels temes més imminents són el desplegament reglamentari de la carrera professional -“que ha de possibilitar noves places de comandament”- i el codi deontològic.

IMG 0109
La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, durant el parlament oficial.

Sobre la qüestió dels edictes i la manca d’aspirants, més encara de candidats de nivell, un aspecte que afecta tots els cossos especials, Molné ha indicat que és una qüestió que implica més Funció Pública però Interior haurà de participar també en els estudis i, per tant, caldrà adoptar les decisions necessàries per “aixecar una mica més d’interès”. Sobre aquesta qüestió ja s’hi hauria treballat també però hores d’ara la ministra encara no ha tingut temps de posar-s’hi.

Comentaris (12)

Trending