Passotisme pel clima laboral a la presó

Una desena de funcionaris a tot estirar assisteixen a la presentació que el ministre d’Interior va fer d’un estudi que hauria d’estar a final de juny o primers de juliol

Una imatge del centre penitenciari.
Una imatge del centre penitenciari. Toni Solanelles

Tot just una desena de funcionaris que presten servei al centre penitenciari va participar de la presentació de l’estudi de clima laboral que la setmana que ve s’ha de posar en marxa a la Comella i que ha de servir per identificar si cal fer canvis al nivell que sigui. El treball, que hauria d’estar enllestit a final de juny o primers de juliol, va ser la resposta del ministeri d’Interior a les acusacions recíproques fetes entre responsables sindicals i a la pugna que hi ha a la direcció. El titular d’Interior, Josep Maria Rossell, hauria sigut el primer sorprès del poc interès.

L’acte es va fer dimarts a la tarda i s’havia preparat una sala amb un bon reguitzell de cadires. No van caldre ni de bon tot totes. De fet, els que hi van ser pràcticament no van tenir temps per apuntar el cul. La presentació amb prou feina va durar vint minuts. Suficients perquè Rossell i el secretari d’Estat, Joan León, detectessin el poc interès pel treball que durà a terme l’empresa Opció, que és també qui du a terme molts dels programes de formació que es realitzen al centre penitenciari.

En un moment donat, a l’inici de l’exposició, Rossell va arribar a demanar quants eren en total les persones que presten servei a la Comella. Quan se li va dir que eren 74… la cara li hauria quedat del tot desencaixada

En un moment donat, a l’inici de l’exposició, Rossell va arribar a demanar quants eren en total les persones que presten servei a la Comella. Quan se li va dir que eren 74… la cara li hauria quedat del tot desencaixada. Potser un 10, un 12% del personal va acudir a la cita per saber com es durà a terme l’enquesta de clima laboral. També hi havia la tècnica encarregada del treball i la responsable de l’empresa, Elisa Fité. Ella i el ministre van intentar esvair els dubtes sobre la suposada incompatibilitat de valorar el clima laboral i alhora fer formacions per millorar en l’àmbit del treball. Segons tots dos, no hi ha conflicte d’interessos.

El malestar es dóna, sobretot, entre els uniformats. I cal tenir en compte que entre els deu o dotze funcionaris que van interessar-se per saber els detalls de l’enquesta hi havia treballadors d’àrees diferents a la dels agents penitenciaris pròpiament dits. Quant a l’enquesta, però, tan és la feina que es desenvolupi al centre penitenciari, una situació que va sorprendre i no pas positivament els pocs presents a la sala.

L’enquesta serà anònima i es realitzarà al centre de treball mateix els dies 24 i 25 de maig i 1 de juny. També es podrà acudir a les instal·lacions de l’empresa encarregada del treball. El treball té l’objectiu de poder descobrir les sensacions i la percepció dels treballadors. Cal veure quants funcionaris respondran la consulta perquè no és obligatòria. L’enquesta està dividida en dos blocs, un de tancat i amb quatre respostes possibles (mai, quasi mai, quasi sempre i sempre) i un segon bloc més obert, on l’enquestat es podrà esplaiar i fer suggeriments.

Comentaris (10)

Trending