El mòdul penitenciari de salut mental creix a marxes forçades

Ara ja hi ha dos reclusos internats quan fins ara només hi havia prevista una sola habitació; des d’Interior es considera que els presos amb trastorns aniran a més i, fins i tot, estudia que siguin els funcionaris de la presó els qui custodien els detinguts ingressats a l’hospital

Instal·lacions del mòdul de joves.
Instal·lacions del mòdul de joves. ARXIU

El mòdul penitenciari de salut mental va sorgir com un bolet. L’evidència que l’assassí confés de Vila era una persona amb uns trastorns tant aguts que l’havien conduït a matar una persona va portar a crear un departament del no-res i sense tenir-lo dissenyat de manera escaient. Mai no s’ha dimensionat com calia i pràcticament s’improvisa. Fins al punt que el mòdul s’ha d’anar adaptant a posteriori al sorgiment de les necessitats. El servei creix a marxes forçades i cada vegada és més evident que s’ha d’anar adaptant.

Queda clar, però, que el que es guanya per una banda es perd per una altra. Hi ha mòdul de salut mental però ha desaparegut el de menors i joves. Efectivament, s’havia emprat ben poc. I davant la necessitat d’haver de tenir un espai de tractament psiquiàtric per poder acollir el jove d’origen togolès condemnat a una reclusió psiquiàtrica, almenys en primera instància, per a un període de 25 anys, es van anar adaptant alguns dels espais d’aquell mòdul de menors com a mòdul de salut mental. Ja durant la pandèmia s’hi havien creat les cel·les Covid o d’aïllament.

El mòdul de menors ja estava compartimentat. S’havia dissenyat per tenir algunes dependències destinades a potencials reclusos menors homes i, també, dones. I unes altres dependències per a joves. I encara uns espais perquè hi poguessin fer estada els familiars si mai havien de fer-los una visita. Fins ara, el mòdul psiquiàtric, per dir-ho així, només tenia una sola habitació. La que ocupa l’intern condemnat pel crim de Vila. Hi havia una altra cambra preparada per al vis-a-vis íntim.

SEGON INTERN

Doncs resulta que els tribunals, fa una setmana, ja van decidir que un segon jove havia d’estar sotmès a una mesura de seguretat que comporta una reclusió en centre de salut mental. Es tracta de l’home acusat -i condemnat ara ja en primera instància- per un seguit de furts amb força en diversos establiments d’Andorra la Vella i Escaldes durant el febrer de l’any passat. Pateix una esquizofrènia desordenada. Una de les patologies mentals de més difícil tractament. Així es va evidenciar durant el judici.

Des que el Tribunal de Corts va dictar sentència que se l’ha reubicat. Cap al mòdul de salut mental. O millor dit, cap a l’antic mòdul de menors, perquè com que només hi havia preparada una habitació, al jove dels furts se l’ha situat en una de les cel·les Covid. Sobre la marxa, han assegurat les fonts consultades, es va adaptant el mòdul. Des de l’administració es té ara ja clar que els interns amb trastorns aniran a l’alça i que cal reforçar aquesta àrea de manera decidida i definitiva.

Hores d’ara s’està analitzant que la feina de custòdia, tant amb interns penitenciaris com amb detinguts que necessiten ingrés hospitalari, la puguin assumir els vigilants penitenciaris en coordinació amb els especialistes del SAAS

Des del ministeri d’Interior es comencen a programar, segons les fonts, inversions en personal i formacions. I també en millores i readaptació de l’espai. A banda d’això, Interior s’està plantejant canvis en la custòdia de presos. Uns canvis que estarien avalats per la direcció de la policia. I és que quan un reclús o un detingut ha d’ingressar al centre hospitalari, ni que sigui en les habitacions-cel·la, una patrulla ha d’estar en permanència a l’hospital fent vigilància.

Hores d’ara s’està analitzant que aquesta feina de custòdia, tant amb interns penitenciaris com amb detinguts, la puguin assumir els vigilants penitenciaris en coordinació amb els especialistes del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Arran de la posada en marxa del mòdul de salut mental ja s’ha iniciat una relació entre les dues institucions que podria fomentar aquest treball conjunt i alliberaria de certes tasques funcionaris de policia, que són els que ara acudeixen a l’hospital.

DIVISIÓ

El nou mòdul, que comporta tasques renovades i que fins ara no s’havien assumit des del centre penitenciari, és una de les apostes de les noves generacions de funcions penitenciaris. Els nous carcellers, en general, veuen de molt bon grat tot aquest projecte, més enfocat en el tractament terapèutic dels reclusos. Aquesta visió, però, topa amb el paradigma més clàssic. El de les generacions més veteranes.

Aquestes, mentre les noves funcionalitats les vagin assumint les noves incorporacions, s’ho mirem amb cautela i certa distància. Però consideren que el treball penitenciari per al qual ells van postular i han estat exercint durant anys és un altre. Inserció sí, però repressió també. I la direcció d’Institucions Penitenciàries, que si no passa res serà confirmada pel futur Govern encara que és cert que l’actual director adjunt està a prop de la jubilació, es mou entre dues aigües. Però cada vegada es recolza més en les noves promocions.

Comentaris (2)

Trending