Els bombers deixaran de fer hores extra a partir de dilluns mentre no es revisi la graella salarial

Les reunions amb diversos responsables de Govern no han donat els fruits que els representants sindicals esperaven i, a més a més, al cos hi ha malestar perquè s’ha deixat el DEPEIS de banda respecte els augments en forma de complement de sou que sí que s’aplicaran a policia i a presó

Els bombers demanen que s'acabin els greuges comparatius que consideren que tenen amb altres cossos.
Els bombers demanen que s'acabin els greuges comparatius que consideren que tenen amb altres cossos. bombers

Els bombers deixaran de fer hores extraordinàries a partir de dilluns, 1 de gener, com a mesura de pressió perquè l’administració concreti, d’una vegada per sempre, com pensa revisar les graelles salarials i quan implementarà les mesures que s’escaiguin per millorar les condicions remuneradores al departament de prevenció i extinció d’incendis (DEPEIS). De fet, es reivindica que la revisió es faci per a tots els cossos uniformats.

El malestar que ja hi havia de feia temps per la manca de concreció sobre la disparitat salarial que hi ha a bombers respecte d’altres cossos similars estrangers o fins i tot, per la pèrdua de poder adquisitiu que consideren amb xifres objectives que han sofert els darrers anys, s’ha aguditzat encara les darreres setmanes després que el cap de Govern, Xavier Espot, anunciés que policies i agents penitenciaris, almenys els de certes promocions, les més noves, percebran un complement que pot voltar els 150 euros mensuals per renunciar al dret a vaga està generant. La decisió governamental no deixa de ser un increment salarial encobert que, ara per ara, el cos de bombers no té. O en queda al marge, vaja.

El caldo de cultiu que ja venia de lluny, amb plans de carrera que s’han promès de fa vuit anys o més i mai no s’han acabat de fer efectius, ha anat fent-se agre amb el pas del temps. I s’ha arribat a una mena de situació límit en què els funcionaris de bombers ja no accepten més paraules que consideren, al cap i a la fi, buides de contingut perquè no s’acaben complint. Per això s’ha acabat acordant que no es resoldrà la manca de personal fent les hores extraordinàries que des de fa temps diversos funcionaris fan de manera habitual per pal·liar la falta de recursos humans.

“A partir de l'1 de gener de 2024 i fins que el Govern revisi les nostres graelles, o faci algun pas real per incrementar-les, deixarem de vendre les guàrdies de compensació festives, així com de realitzar més hores extraordinàries”

Vista una trobada mantinguda aquest mateix dijous per representants sindicals amb Espot, i atès que no s’ha aconseguit cap concreció a les demandes, a la necessitat de tenir un estudi fet sobre les graelles salarials i menys encara unes mesures acordades per implementar a mode de revisió a l’alça dels sous, finalment s’ha acordat la posició de força: “Deixarem de vendre les guàrdies de compensació festives, així com de realitzar més hores extraordinàries”. La decisió, que van posar sobre la taula alguns membres del col·lectiu, s’ha acabat adoptant aquest dijous a la nit en el marc d’una reunió al parc de bombers amb l’assistència de 50 funcionaris i la delegació de vot de 22 més. Només un parell dels presents van qüestionar la proposta.

Per tant, per majoria molt qualificada finalment s’ha tirat endavant la proposta, que serà efectiva “l’1 de gener de 2024 i fins que el Govern revisi les nostres graelles, o faci algun pas real per incrementar-les”. Les fonts sindicals consultades han recordat que ja es van facilitar a l’administració una comparativa salarial i han recordat que tots els cossos uniformats, d’una manera o altra, estan en una situació molt similar.

En efecte, que el ministeri hagi acordat ja incrementar els salaris d’aquells funcionaris que des del 2016 i el 2017 no perceben la prima de funcionament permanent -que és el mateix que el complement per renunciar al dret de vaga- ha acabat de generar malestar a bombers, des d’on es deixa clar que “no es tracta de cap enfrontament entre cossos, que estem ben avinguts” sinó que hi ha indignació amb la manera de fer de l’administració, que es considera que genera greuges comparatius amb les seves decisions.

Comentaris (39)

Trending