La majoria de menors multats per consumir droga o alcohol al carrer s’acull al programa alternatiu

Fins ara, els adolescents que han decidit posar-se en mans d’especialistes per afrontar una suposada rehabilitació estan assistint o han assistit amb puntualitat a les sessions amb el psicòleg i mostrant actitud col·laboradora

Begudes al carrer.
Begudes al carrer. ARXIU

¿Multa econòmica (que sovint) acaben pagant els pares o treball terapèutic per intentar deixar les addiccions? Aquesta és la pregunta que des de fa unes setmanes es fan els joves, menors d’edat, que són enxampats per la policia fumant porros, o similars, o bevent alcohol amb desmesura pels carrers. Vaja, adolescents que protagonitzen alguna que altra ‘botellada’. I la resposta se sol decantar pel segon oferiment. Teràpia per a rehabilitzar-se.

Des que va entrar en vigor el programa de rehabilitació alternatiu a la multa per a persones menors que es va aprovar al desembre i que tot just és una realitat des d’aquest setembre, el cos de policia ha constatat una vintena d’infraccions susceptibles de ser bescanviades pel seguiment del programa i no per la multa que hi va inicialment associada. Les dades facilitades per Interior inclouen deu infraccions de consum de begudes alcohòliques a la via pública i sis per possessió o consum de cànnabis. D’aquests setze menors, nou han sol·licitat el seguiment del Programa.

La intervenció educativa té una durada mínima de tres hores i màxima de deu hores i la porten a terme professionals de la psicologia clínica, especialitzats en drogodependències, mitjançant sessions informatives i de treball individualitzat amb el menor i en algunes ocasions amb els pares o tutors legals també inclosos, d’una hora de durada cadascuna

Segons que han recalcat les fonts oficials d’Interior consultades, la finalitat d’aquest programa és “oferir una intervenció educativa individualitzada als menors d’edat que han comès una infracció administrativa relacionada amb el consum de begudes alcohòliques o altres drogues tòxiques, o amb la tinença d’aquestes substàncies, amb la finalitat de disminuir o eliminar els riscos detectats que puguin haver provocat l’inici del consum de begudes alcohòliques o altres drogues tòxiques, potenciant els factors de protecció personals, familiar i socials del menor”. El programa permet que el menor assumeixi la seva part de responsabilitat i implicar alhora la família. I, alhora, que la família no hagi d’assumir el ‘cost econòmic’ del comportament de l’adolescent.

La intervenció educativa té una durada mínima de tres hores i màxima de deu hores i la porten a terme professionals de la psicologia clínica, especialitzats en drogodependències, mitjançant sessions informatives i de treball individualitzat amb el menor i en algunes ocasions amb els pares o tutors legals també inclosos, d’una hora de durada cadascuna. I és que les sessions de seguiment es poden fer, a criteri dels professionals, amb el menor de forma individual o amb el menor acompanyat del seu representant legal. També es pot plantejar una sessió individual amb el representant legal del menor. A la primera i a l’última sessió han d’assistir-hi el menor i el seu representant legal.

Segons Interior, fins ara, tots els menors que han iniciat el programa, l’estan complint de forma adequada, assistint amb puntualitat a les sessions amb el psicòleg i mostrant una actitud col·laboradora. La resposta que està tenint quant a l’acceptació, quant al fet que se segueixi de forma majoritària, també està sent molt ben valorada tant pels responsables del ministeri com per part dels professionals que duen a terme la formació-teràpia esmentada.

Comentaris (1)

Trending