La majoria de funcionaris de la presó preferirien un director extern al cos

Entre els agents d’Institucions Penitenciàries hi ha molta incertesa davant l’elecció del recanvi de Francesc Tarroch, que ja no tornarà a la direcció

Xavier Espot i Francesc Tarroch passant revista als que fa un temps eren agents en formació.
Xavier Espot i Francesc Tarroch passant revista als que fa un temps eren agents en formació. ARXIU

La majoria dels funcionaris d’Institucions Penitenciàries, si poguessin triar de manera objectiva, elegirien un comandament que vingués de fora del propi cos per assumir-ne la direcció. Hi ha massa rivalitats dins del cos i això fa que algú de la casa sempre acabi generant controvèrsia pel més mínim. Així ho han assegurat diverses fonts, que consideren que el fet de saber que el fins ara director, Francesc Tarroch, ja no es reincorporarà està generant incertesa i neguit.

Tarroch hauria d’haver deixat la presó entre el març i l’abril per poder tornar formalment a la policia, cos on ha fet tota la carrera professional excepte aquests darrers anys a Institucions Penitenciàries i, després, jubilar-se. L’esclat de la pandèmia va fer que l’oficial major de policia s’oferís a continuar un temps més al capdavant del centre penitenciari. El ministeri d’Interior, que ja havia acceptat la renúncia irrevocable, va agrair la continuïtat i les dues parts van acordar que tot es mantindria igual fins un mes després que es declarés la finalització de l’emergència sanitària.

-

Relacionat

El director de la presó dimiteix per poder-se acollir a la jubilació com a policia

Fonts d’Interior han reconegut que l’aixecament parcial de l’emergència ja faria comptar el termini d’un mes a partir del qual Tarroch abandonaria formalment el càrrec. Però es dóna la circumstància que des des de fa unes setmanes, el policia convertit en director penitenciari va haver de posar-se de baixa per unes dolences que s’han agreujat. Amb Tarroch de baixa en principi no es pot fer un canvi (a no ser que hi hagi algun tipus d’acord en aquest sentit).

El departament que lidera Josep Maria Rossell ja fa alguns dies que treballa en la substitució i les fonts consultades admeten que no hi ha gaire opcions

Alhora, però, i així ho han confirmat les fonts d’Interior consultades, una vegada el policia es restableixi formalment es jubilarà i en conseqüència caldrà buscar-li un recanvi. El departament que lidera Josep Maria Rossell ja fa alguns dies que treballa en la substitució i les fonts consultades admeten que no hi ha gaire opcions. I els agents temen, almenys en part, que es recorri a gent de la casa per liderar el tàndem de la direcció. “Per experiència és millor tenir directors de fora, que fan més bona feina”, han indicat les fonts.

I aquest fa més bona feina té relació amb el fet que arriben al càrrec menys contaminats per la forta pugna que hi ha entre els funcionaris d’Institucions Penitenciàries. Només cal veure que durant molt temps han estat tres els sindicats que hi havia en un col·lectiu de tot just seixanta persones. No és la situació actual però sí que hi continua havent-hi molts grupuscles dins del departament. Tots els directors que hi ha hagut externs a la presó procedien de la policia. Frederic Gutiérrez, Pere Gispert amb Miquel Àngel Barbolla - a qui fa uns mesos s’hauria sondejat-, i Francesc Tarroch en serien els exemples.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending