El director de la presó dimiteix per poder-se acollir a la jubilació com a policia

Tarroch anuncia al ministre d’Interior la seva decisió de deixar el càrrec a l’abril com a molt tard i s’obre un període “de reflexió” per buscar-li recanvi

-
-
El director del centre penitenciari, Francesc Tarroch, ha comunicat aquest matí al ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, que plega. Tarroch feia dies que valorava la possibilitat de dimitir per poder-se acollir a la jubilació com a policia. Al final la renúncia s’ha fet efectiva i la sortida de l’oficial major de policia afectat a Institucions Penitenciàries s’hauria de produir, en principi i com a molt tard, durant el mes d’abril. Per ara es manté al davant de la institució i començarà a implementar algunes de les mesures de seguretat que ha començat a indicar l'auditoria que s'ha estat duent a terme aquesta setmana.

El ministeri tutelat per Rossell, amb ell mateix al capdavant, s’agafa un “temps de reflexió” per avaluar la situació i buscar-li el millor relleu possible dins de les possibilitats. Ara mateix hi hauria molts escenaris possibles, però encara cap de clar. “És massa aviat”, han assenyalat les fonts consultades. De fet, Tarroch ja havia insinuat que deixaria el càrrec poc abans d’arribar a l’edat de jubilació professional -60 anys- per no perdre els drets de pensió en qualitat de policia.

Les opcions de recanvi estan totes obertes: tant es pot optar per algun comandament del cos penitenciari com mantenir la fórmula d'un responsable que provingui de l'exterior, uniformat o no

No obstant això, des del mateix ministeri es confiava que es trobaria una solució legal que faria compatible que Tarroch es pogués acollir a la jubilació pretesa i, després, encara que fos any a any, continuar al capdavant de la direcció de la presó. Les fonts consultades, però, han reconegut que aquest matí Tarroch ha comunicat a Rossell la seva decisió irrevocable de plegar. De fet, havia estat el propi director del centre penitenciari qui havia sol·licitat poder mantenir una trobada amb el ministre.

Aquest divendres, en què finalitzava l’estada dels dos experts francesos que han estat fent una auditoria de seguretat del centre per tal d’implementar millores i, alhora, per tal d’aclarir del tot què va fallar perquè fos possible la fugida d’un pres, es posa en marxa el procés per buscar-li relleu a Tarroch. Hi ha opcions dins del propi cos de vigilants penitenciaris i no es descarta mantenir la fórmula de posar al capdavant de la institució una persona aliena al cos, sigui una persona uniformada o un civil amb coneixements en la matèria per la seva experiència professional i la seva formació acadèmica.

Entre les persones dins del cos penitenciari que podrien agafar el relleu a ningú no se li escapen, almenys, dos noms: els de l’actual director adjunt Ismael Alarcón i el de l’oficial Miquel Àngel Garcia, després de quedar absolt del delicte de revelació de secrets que li atribuïa la fiscalia, i amb el bagatge de l’experiència ja al capdavant del centre. De fet, Tarroch va ser qui va substituir, l’abril del 2015, Garcia. I ja hi va tenir a veure llavors la causa judicial.

Es comencen a aplicar les primeres mesures de seguretat fixades en els resultats preliminars d'una auditoria que han estat realitzant aquesta setmana dos experts francesos

Mentre no es faci efectiva la renúncia, Tarroch continuarà assumint totes les responsabilitats, i alguna més encara. Derivat dels resultats preliminars de l'esmentada auditoria -els definitius encara trigaran a arribar potser alguns mesos- realitzada per experts francesos, el ministre d'Interior ja ha donat instruccions a la direcció del centre per tal que s’adoptin immediatament totes aquelles mesures de caràcter més urgent. Entre aquestes, s’ha donat instruccions al director del centre per tal que assumeixi de forma transitòria les funcions pròpies de responsable de seguretat. Fa molts mesos que la persona que ocupava aquest càrrec oficialment està de baixa. 

Però es donava per fet que, en absència del responsable directe, la responsabilitat es traslladava al director. Ara no queda dubte que això és així a l’espera que en les properes setmanes es designi el responsable directe seguint els procediments escaients. De fet, tot plegat formarà part de la redistribució de funcions que obligarà a fer el canvi en la direcció. També s’instal·laran més càmeres de seguretat en alguns punts determinats de la infraestructura, es faran canvis en el mobiliari o s’actualitzaran els protocols de funcionament a la presó, que inclouran simulacres periòdics.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending