La llei de ciberseguretat impulsa canvis legals per poder ‘capar’ Internet

El Govern, a través del Projecte de llei de mesures per a la seguretat de les xarxes i dels sistemes d’informació, introdueix modificacions en la legislació relativa als estats d’alarma i d’emergència per limitar les llibertats d’expressió i de comunicació i informació

Les dependències de l'Agència de Ciberseguretat.
Les dependències de l'Agència de Ciberseguretat. SFGA

El Govern, a través del projecte de llei que regula la ciberseguretat, pretén impulsar canvis en la legislació ja en vigor relativa als estats d’alarma i d’emergència per tal de poder intervenir Internet si escau i, d’aquesta manera, limitar les llibertats relatives a l’expressió, a la comunicació i a la informació. Així ho preveu una disposició addicional inclosa en el Projecte de llei de mesures per a la seguretat de les xarxes i dels sistemes d’informació que s’està tramitant al Consell General.

La legislació en matèria d’estats d’alarma que es va plantejar a corre-cuita arran de la pandèmia per si calien coartar drets fonamentals ja plantejava limitacions a les llibertats d’expressió, de comunicació i d’informació. Ara, però, i a través de la llei de ciberseguretat, s’amplien aquestes limitacions per tal de poder-les aplicar a través de la tecnologia. O el que és el mateix, a partir de les xarxes de comunicació i les infraestructures crítiques.

En concret, i a través de la disposició legislativa esmentada, s’afegeix una frase a l’article 12 de la llei d’estats d’alarma que és la clau de volta de l’enduriment de les limitacions que es projecten si mai el Govern considerés que és necessari. Així, s’estableix en dit precepte a partir de la disposició enunciada que a part que l’autoritat competent pugui “suspendre o intervenir tota classe de publicacions, emissions de ràdio i de televisió, projeccions cinematogràfiques, representacions teatrals, concerts i altres espectacles”, també, i aquest és el canvi significatiu, podrà “prohibir o limitar l'accés a infraestructures crítiques, xarxes i sistemes d’informació”.

I aquesta prohibició o limitació d’Internet fonamentalment es promou “a l’efecte de limitar les llibertats d’expressió, de comunicació i d’informació. Pot ordenar el segrest de publicacions, així com la prohibició o la limitació en l’operació, l’accés o l’ús de qualsevol altra manera d’infraestructures crítiques, xarxes o sistemes d’informació”.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending