Interior admet que serà inevitable que tots els cossos especials es dotin de més efectius

Els bombers, que celebren aquest dijous el seu patró i van fer més 9.000 intervencions l’any passat, incorporaran aquest 2023 nou membres nous per suplir les baixes que hi ha hagut o hi haurà

Un moment de l'acte, amb diversos bombers uniformats en primer terme.
Un moment de l'acte, amb diversos bombers uniformats en primer terme. Toni Solanelles

El ministre de Justícia i Interior en funcions, Josep Maria Rossell, reconeix que la propera legislatura, sí o sí, caldrà “prendre decisions” en relació amb la dotació de més efectius “no només al departament d’extinció i prevenció d’incendis sinó també als altres cossos especials”. Rossell ha afirmat que aquest increment de personal no s’ha previst ja aquest 2023 per “qüestions pressupostàries”, però que serà necessari més aviat que tard.

Rossell ha fet aquestes manifestacions durant la celebració del patró dels bombers -Sant Joan de Déu- que es du a terme aquest dijous amb la caserna de Santa Coloma com a epicentre d’un acte amb més assistència que mai. El clima preelectoral, és obvi, es deixa notar. Durant l’acte, i com és tradicional, s’han reconegut la tasca i la implicació d’aquells professionals -uniformats i operadors telefònics- que porten quinze anys a la casa o aquells que es jubilen (Nicanor Jordana i Antoni Moliné, i també un gos bomber). Molt sentit ha estat el record per a Ramir Mallol i, especialment, per a dos agents que han mort estant encara en actiu: Rafa Soto i Marc Bernat.

Farré: “amb el nombre d’efectius actuals cobrim les guàrdies operatives” però també ha reconegut que “si poguéssim disposar de més personal, es podrien fer moltes altres coses, atès que volem créixer i hem de créixer”

Justament, les malaurades baixes dels dos bombers difunts seran dues de les nou incorporacions que caldrà fer en els propers mesos, atès que durant aquest 2023 es jubilen set integrants més del cos, entre els quals alguns comandaments, circumstància que obligarà a convocar promocions internes de sotsoficials i oficials. Dels concursos i les vacants n’han parlat en els seus parlaments tant el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, com l’esmentat titular d’Interior o el director del cos, Jordi Farré. Tots ells han destacat la importància dels bombers en el teixit social del país.

Farré també ha reclamat més personal (ara el conjunt del departament està integrat per 135 persones). El director dels bombers ha explicat que “amb el nombre d’efectius actuals cobrim les guàrdies operatives” però també ha reconegut que “si poguéssim disposar de més personal, es podrien fer moltes altres coses, atès que volem créixer i hem de créixer”. Es referia Farré al fet de separar els grups especials del cos de les guàrdies operatives o poder fer moltes més tasques de prevenció i sensibilització. Durant el 2022, el 77% de les intervencions de bombers van ser de naturalesa sanitària, especialment de transport. Es van fer 4.978 intervencions en aquest sentit.

INTERVENCIONS

Durant el 2022, el 77% de les intervencions de bombers van ser de naturalesa sanitària, especialment de transport. Es van fer 4.978 intervencions en aquest sentit. En global es van fer 9.050 intervencions, un 9% que l’any anterior, justament, a causa del creixement experimentat per les actuacions sanitàries i, en menor mesura, pels incendis. En canvi, es van reduir moltíssim les operacions de salvament.

A Farré no li preocupa tant el dia a dia com el fet de poder-se preparar per a nous reptes i per a afrontar altres actuacions que permetin créixer al cos. El director dels bombers, per exemple, ha explicat que alguns membres del cos s’han hagut de formar per poder actuar, en cas que sigui necessari, en elements de gran alçada, en referència a les torres del Clot d’Emprivat. També ha calgut incorporar material i maquinària que doni a l’abast si mai cal. Quant als mitjans tècnics, el ministre Rossell ha explicat que “s’han d’anar normalitzant” i actualitzant a mesura que també ho faci la tecnologia.

FEMINITZAR MILLOR QUE QUOTES

Essent el patró dels bombers l’endemà del Dia de la Dona, les referències al 8M també han estat constants durant els parlaments i en els comentaris posteriors als discursos. Tant el ministre com el director s’han mostrat del tot partidaris d’incorporar més dones al cos. Una altra cosa són la imposició de quotes. Mentre Rossell ha vingut a dir que per una qüestió de massa crítica, tot i que “s’ha d’analitzar”, seria difícil que es puguin implementar a Andorra, Farré s’hi ha mostrat en contra en el sentit que no creu que aportin cap benefici real, com s’hauria mostrat en el cas de Catalunya i més concretament a Barcelona.

Jordi Farré ha afirmat que està totalment a favor de “feminitzar el nostre cos” perquè hi ha dones “sobradament preparades sense necessitat de quotes”. Una altra cosa és que, com sempre, o almenys com es fa des de fa molts anys, hi hagi molts paràmetres dels exigits en els concursos públics en què hi hagi diferenciació entre el que es demana per a les dones i el que es demana per als homes.

Comentaris (5)

Trending