Fort malestar a la policia per la gestió del cas de les amenaces entre agents

Hi ha expectació i neguit al despatx de l’Obac per veure les conseqüències que pot tenir tot l’enrenou enmig d’un clima laboral ja molt deteriorat

El despatx central de la policia de nit.
El despatx central de la policia de nit. Toni Solanelles

Si la situació derivada de la crisi sanitària, social i econòmica que està comportant la Covid ja tensa la corda en molts àmbits, també en el de la seguretat pública, al ministeri d’Interior i al despatx central de l’Obac ja tenen un motiu més de preocupació. I de pes. El cas de la detenció d’un policia -ara processat per amenaces i xenofòbia i en llibertat provisional- per advertir un altre agent, entre altres coses, en el marc d’una discussió, que li tallaria el coll amenaça d’esdevenir una bomba de rellotgeria, ara mateix, d’inquantificables conseqüències.

D’entrada, entre molts dels integrants del cos, hi ha un profund malestar per la suposada mala gestió del cas. Es tingui l’opinió que es tingui del processat, o del denunciant, fins i tot avaluant que aquest darrer és germà d’un alt càrrec governamental (o deixant aquesta circumstància al marge), hi ha plena coincidència amb què l’afer s’ha gestionat de la pitjor manera possible. O la millor si el que es volia era posar més llenya a un foc que crema des de fa temps. I és que al cos d’ordre hi regna el desconcert i la tibantor. I el anar-hi anant en la direcció. Deixar els problemes en un calaix i no adoptar decisions.

El detingut ha estat aquest matí en dependències judicials.

Relacionat

Llibertat provisional i prohibició d’anar al despatx per al policia detingut per amenaces

En certa manera, aquest darrer escull seria l’origen dels fets d’autes. O almenys aquest és el sentiment que hi ha al despatx policial de l’Obac. La direcció no va voler prendre una decisió sobre l’incident viscut en les esmentades dependències, que la immensa majoria dels companys dels dos agents, es posicionin al costat d’un o al costat de l’altre, consideren que s’hauria d’haver substanciant en el marc d’un expedient disciplinari que, hores d’ara, no consta ni tan sols que s’hagi obert. O, almenys, l’implicat no en té coneixement.

La direcció no va voler prendre una decisió sobre l’incident viscut en les esmentades dependències, que la immensa majoria dels companys dels dos agents consideren que s’hauria d’haver substanciant amb un expedient disciplinari

Però no, l’afer es va posar en coneixement de la fiscalia i, prèvia consulta amb el fiscal general, Alfons Alberca, la fiscal de guàrdia va ordenar una detenció que es va anar dilatant en el temps i que no es va produir fins que l’agent ara processat no va acabar la jornada laboral. I això que l’incident, en presència de diversos companys de tots dos implicats, havia estat just abans d’iniciar-la. Per acabar-ho d’adobar, al detingut se l’ha tingut unes 36 hores a les cel·les, amb dues nits senceres, una situació que al despatx de l’Obac tampoc no s’acaba de comprendre. Més encara quan des del primer moment l’implicat va assegurar que no admetria una condemna penal per la via ràpida.

Ara l’expectació és molt diversa. D’entrada, al processat se li ha prohibit entrar en contacte amb el denunciant, és a dir, amb l’altre agent, i també se li ha imposat que no s’acosti en les dependències policials on es va produir l’incident. Però des de la Batllia no se’l priva de treballar. De fet, segons fonts coneixedores del cas, se li hauria dit que es canviï al seu domicili i es traslladi directament, si cal fent-se acompanyar, al seu lloc de treball, que sol ser als punts fronterers vist que és agent d’aquesta unitat.

Despatx central de policia.

Relacionat

Detingut un policia per amenaçar-ne de mort un altre davant un grup de companys

Cal veure si aquest dilluns mateix, la direcció li obre un expedient disciplinari en virtut del processament penal per amenaces i actes de xenofòbia i el suspèn cautelarment de feina. O de feina i sou. I li retira oficialment l’arma. També cal veure, asseguren les fonts, quin impacte tindrà el cas en la presa de decisions de la direcció en altres possibles matèries. I, fins i tot, si l’afer té algun tipus de repercussió política vist el llinatge familiar del denunciant o si el processat pretén remenar eventuals arenes movedisses.

De fet, no es descarta que l’ara processat interposi denúncia contra el fins ara denunciant. I que citi a declarar totes aquelles persones que cregui que poden saber alguna cosa o hagin pogut veure algun comportament indegut en el marc de les diferències que els dos agents sembla que fa temps que mantenien tot i treballar en unitats diferents i, almenys des del punt de vista estrictament laboral, no tenir gairebé contacte. Hi ha expectació a l’Obac i tensió. Fins i tot certa por. Una font policial ho deixava clar aquesta nit. Els grups de WhatsApp policials han estat aquest cap de setmana anormalment silenciosos. ¿La calma abans de la tempesta?

Comentaris (8)

Trending