Llibertat provisional i prohibició d’anar al despatx per al policia detingut per amenaces

El cas està generant un gran rebombori dins el cos i pot causar encara més tensió i malestar en el marc d’un clima laboral ja molt enrarit des de fa temps

El detingut ha estat aquest matí en dependències judicials.
El detingut ha estat aquest matí en dependències judicials. Toni Solanelles

La Batllia ha deixat en llibertat provisional a primera hora d’aquesta tarda el policia detingut divendres a la nit acusat d’amenaçar de mort un altre agent en presència de diferents companys. A més, imposa al processat la prohibició de poder entrar en contacte amb el policia amenaçat i també li prohibeix accedir al despatx policial, amb la qual cosa, de fet, comporta que l’uniformat, de l’àrea de fronteres, no pugui treballar. La direcció del cos haurà de prendre cartes en un afer que pot generar encara més tensió i malestar en el marc d’un clima laboral ja molt enrarit des de fa temps al servei d’ordre.

L’agent detingut ha estat posat a disposició judicial finalment a primera hora d’aquest matí, encara que el batlle en funcions de guàrdia i instrucció no l’ha rebut fins a 2/4 d’11. La intenció inicial del responsable judicial era substanciar el cas per la via ràpida, això és, a través d’una ordenança penal. Però segons fonts judicials, tant l’acusat com els seus defensors haurien mostrat des del primer moment la seva oposició a aquesta mesura atès que neguen els fets o, com a mínim, neguen que tinguin transcendència penal. Al policia se l’acusa d’amenaces de mort, de xenofòbia i d’accés il·lícit a fitxers reservats.

Despatx central de policia.

Relacionat

Detingut un policia per amenaçar-ne de mort un altre davant un grup de companys

Tant l’ara processat com l’amenaçat i denunciant formal dels fets, un agent de l’àrea de seguretat ciutadana, feia temps que mantenien diferències. Alguna que altra disputa, en l’àmbit laboral i fora d’ell, ja haurien tingut. Els fets que van acabar comportant la detenció ordenada per la fiscalia van succeir divendres al migdia al despatx central, on haurien coincidit diferents agents en el canvi de torn. Davant d’altres companys, i en el marc d’una discussió que va anar pujant de to sense arribar en cap cas a les mans, el processat hauria amenaçat de mort l’agent que acabaria denunciant alhora que hauria fet mofa de l’origen patern de l’amenaçat i hauria també proferit referències a l’actuació governamental, donat que un familiar directe del denunciant és un alt càrrec executiu.

Hi ha diverses qüestions que estan causant perplexitat al cos: fins al quin punt l’incident no es podia resoldre a través d’un expedient disciplinari i si era necessari tenir l’agent 36 hores arrestat amb dues nits a les cel·les

Després de l’incident, cadascú va anar a la seva. Un, l’amenaçat, elaboraria un informe per fer-lo constar en la denúncia que va formalitzar. L’altre, va marxar cap al seu punt de treball, que rarament és el despatx central. De fet, va completar tota la seva jornada laboral havent ja una denúncia sobre la taula. Va ser en finalitzar la feina que va ser requerit i seguint instruccions de la fiscalia va ser formalment detingut, passant així una primera nit a les cel·les del despatx central. De fet, n’hi ha passat una segona fons que a primera hora d’aquesta tarda ha recuperat la llibertat.

Més enllà dels fets concrets i el comportament dels uns i dels altres, que ara s’haurà de dilucidar en el marc de la instrucció judicial que tot just es posa en marxa amb el rebuig de l’ordenança penal i, per tant, amb el refús de l’acusat a acceptar unes culpes que considera no tenir, hi ha diversos aspectes que estan causant una enorme perplexitat en el cos. D’entrada, hi ha dubtes de si el cas no es podia haver resolt a través d’un expedient laboral amb el resultat que fos. De sortida, les diverses fonts consultades no entenen com han hagut de passar unes 36 hores, amb dues nits incloses, per a la posada a disposició judicial del detingut, quan tot el dossier de l’afer estava suposadament tancat.

Amb tot, l’enrenou que amenaça de generar l’afer és una patata calenta més sobre la taula de la direcció de la policia, que haurà de decidir quina actuació ha d’emprendre, oimés quan es tracta d’un cos massa sovint polaritzat i on les ‘batalletes’ de bàndols solen estar a l’ordre del dia. De moment, no ha transcendit que l’equip liderat per Jordi Moreno hagi adoptat cap directriu concreta en el marc d’aquest afer.

Comentaris (12)

Trending