Detingut un policia per amenaçar-ne de mort un altre davant un grup de companys

Els dos agents, un de fronteres i l’altre de seguretat ciutadana, feia temps que mantenien diferències, i arran d’un altercat aquest divendres al despatx l’amenaçat va denunciar els fets i la fiscalia va ordenar l’arrest

Despatx central de policia.
Despatx central de policia. Toni Solanelles

Tensió a la policia. La fiscalia ha hagut d’ordenar les darreres hores la detenció d’un agent per amenaçar-ne de mort un altre. Els fets que van derivar en l’arrest van succeir aquest divendres a les dependències policials de l’Obac. I si bé segons diverses fonts entre els dos implicats ja hi ha havia friccions que venien de lluny, en aquell moment l’altercat no va deixar lloc a dubtes atès que en van ser testimoni, almenys, mitja dotzena més de policies. Amenaçador i amenaçat, per dir-ho així, no van arribar a les mans però poc va faltar.

L’afer suma molts altres elements a banda de la disputa puntual, que tindria, això sí, connotacions prou greus, segons les fonts. S’hi afegeix, asseguren algunes fonts, un clima laboral molt tens, amb una direcció inoperant per resoldre qualsevol situació de conflicte. I amb la crisi de la Covid, vénen maldades. Més elements encara: el comportament del detingut tindria molts elements i presumptes antecedents poc clars mentre que l’altre implicat i al capdavall denunciant formal dels fets seria familiar directe d’un alt càrrec governamental.

L’afer suma molts altres elements a banda de la disputa puntual, que tindria, això sí, connotacions prou greus; s’hi afegeix un clima laboral molt tens al cos amb arrestat que tindria molts elements i presumptes antecedents poc clars mentre que l’altre implicat seria familiar directe d’un alt càrrec governamental

Denunciant i denunciat faria temps que tindrien divergències. En funció de qui s’escolti, l’origen del conflicte seria un o seria l’altre. En tot cas, ja hi havia hagut tensió prèvia. En el marc del treball i també fora de l’àmbit laboral. La investigació que hauria de comportar els fets -encara que el cas puntual s’acabi substanciant per la via directa, per la via ràpida- hauria d’aclarir exactament què ha passat més enllà de la batussa d’aquest divendres, que és el que, d’entrada, s’haurà d’avaluar atès que és el que desencadena la detenció.

Segons les fonts consultades, al despatx central de policia, els dos implicats mantenen una disputa verbal. Hi havia, s’ha dit, com a mínim mitja dotzena més d’uniformats en les instal·lacions, en la zona on hi havia la divergència verbal. L’agent que acabaria detingut, fora de sí, hauria amenaçat de mort en diferents ocasions l’altre implicat, tot retraient entre altres coses l’actuació governamental de l’executiu del qual formaria part el familiar de l’amenaçat.

El suposat amenaçador, a més, fora de sí i de lloc, hauria també proferit expressions de caràcter racista o xenòfob respecte del company amenaçat. Tot plegat va fer que aquest darrer acabés interposant una denúncia formal. Tractant-se de qui és tractava el denunciat, un policia, es va comunicar el cas al ministeri públic. I el fiscal, aquest divendres mateix a la nit, hauria ordenat la detenció del suposat amenaçador, que hauria d’haver passat a disposició judicial aquest vespre acusat del doble fet: les amenaces de mort i les consideracions racistes.

Els protagonistes

Com s’ha dit, en funció de les fonts consultades, els antecedents són més negatius per a un o per a l’altre dels implicats. En tot cas, tots els consultats han coincidit en la tensió i el malestar intern, amb un clima laboral cada vegada més deteriorat i amb una direcció del cos a la qual se l’acusa de no estar a l’altura de les circumstàncies, de no prendre decisions, de deixar enquistar qualsevol problema o qualsevol situació que pugui originar complicacions.

Hi ha coincidència en què el cas succeeix en el marc d’un clima laboral al cos cada vegada més deteriorat, amb tensió i malestar, i una direcció que tot sovint deixa enquistar els problemes

En aquest marc, algunes fonts lamenten que no s’hagués actuat abans en relació amb l’ara detingut. Es considera que hi havia antecedents de presumptes actituds, comportaments o actuacions suposadament inadequades. Moltes vegades en relació a ciutadans i en la seva tasca de control fronterer. Hi haurien hagut queixes però, en tot cas, mai s’havia obert cap expedient ni res que se li assemblés. Tampoc se li hauria ofert ajuda, suport de la mena que calgués si realment era necessari. Sobre el mateix agent, de la unitat de fronteres, altres fonts consultades n’han assegurat que es tracta d’un policia de trajectòria correcta però, alhora, de maneres de fer i de dir “clares i contundents que de vegades no agraden”.

Respecte l’amenaçat i alhora denunciant, al marge de la seva relació directa amb un alt càrrec governamental -que té el valor que té i pot comportar el que s’escaigui- algunes fonts han assegurat que fa uns quinze dies hauria ja protagonitzat un enfrontament amb l’ara detingut en el qual hauria estat el denunciant d’ara el qui, suposadament, s’hauria mostrat més agressiu i alterat. No obstant, altres fonts han assegurat que lluny d’això, l’agent, en aquest cas de seguretat ciutadana, és a dir, integrat a patrulles, més enllà de l’aspecte físic fornit, el que sovint feia era evitar qualsevol eventual enfrontament, prioritzant fins i tot la possibilitat de quedar-se al despatx per no haver de sortir a fer carrer, que al capdavall era i és, ara per ara, la seva feina.

Comentaris (26)

Trending