Enllestit el procés per a la generalització de les pistoles (i altres armes) al cos de duana

El Govern ha aprovat el reglament per establir negre sobre blanc com i quan s’han d’emprar els elements que ja s’han adquirit, com ara pistoles, bastons telescòpics, escopetes o ‘tàsers’

Agents de Duana.
Agents de Duana. Altaveu

Pistola, bastó telescòpic o revòlvers de descàrregues elèctriques. També escopetes. Són algunes de les armes que, al llarg de les pròximes setmanes, es generalitzaran en moltes tasques dels duaners. Seguint una vella reivindicació del cos, el Govern ha completat el procés que ha de permetre dotar els agents de mecanismes d’autodefensa per fer les seves tasques de forma més segura. Fins ara, l’ús era molt limitat i, ara, s’ampliarà, especialment en aquelles operacions de més risc.

El consell de ministres ha fet un pas més per completar aquest procés, que fa mesos que està en marxa amb les pertinents formacions dels duaners. Ara, s’ha aprovat el reglament de tinença i ús d’armes en el cos. En definitiva, els agents passaran a ampliar de forma important el nombre d’intervencions que afrontaran armats. Fins ara, tot just es limitava al seguiment del contraban.

“La situació és canviant, tant en la lluita contra el frau, on poden haver-hi conductes més agressives, com pel context geogràfic, amb riscos associats, per exemple, al terrorisme que fan que els controls fronterers comportin més perill”, ha justificat Jover

“Ens trobem en una situació canviant, tant en la lluita contra el frau, on poden haver-hi conductes més agressives, com pel context geogràfic, amb riscos associats, per exemple, al terrorisme que fan que els controls fronterers comportin més perill”, ha justificat el ministre de Finances, Eric Jover. Per això, s’entén que s’han de donar més garanties de seguretat als membres del cos.

Això sí, amb tot ben reglamentat. El text provat “especifica quins són els elements propis, les normes d’ús, com s’han de transportar o en quins casos les podran utilitzar”, segons ha explicat el portaveu de l’executiu, que ha volgut remarcar que “es confirma la voluntat que tenim de dotar el cos dels mitjans necessaris per fer la feina amb seguretat”.

L’aprovació del reglament és només un primer pas del procés, que ja fa temps que avança. Així, la gran majoria d’agents ja han completat les formacions necessàries per a l’ús d’aquests elements coercitius. I les armes, de fet, ja estan comprades. Per tant, tot just queda aprovar la normativa i decidir quan s’aplica el canvi.

Entre les que s’han previst, hi ha armament d’ús individual. Cada agent, de fet, tindrà un equipament propi, com ara una pistola i els complements necessaris, un bastó telescòpic o, també, esprai lacrimogen. També hi haurà armes d’us col·lectiu, com escopetes, semiautomàtiques o pistoles elèctriques, més conegudes popularment com a ‘tàsers’.

Comentaris (8)

Trending