Conduir drogat o begut sortirà més car

Les modificacions al Codi penal que es preveu que s’aprovin al Consell General aquest dijous enduriran, sobretot des del punt de vista pecuniari però també d’eventual presó, les sancions previstes en matèria de conducció sota els efectes de les drogues

Un agent de policia fent un control d'alcoholèmia.
Un agent de policia fent un control d'alcoholèmia. POLICIA D'ANDORRA

Conduir sota l’efecte de l’alcohol o les drogues sortirà, ben aviat, més car. Sempre que l’enxampin, és clar. D’entrada, només oposar-se a sotmetre’s a la prova d’alcoholèmia o de tòxics pot comportar pena de presó (condicional, usualment) i una multa econòmica. Cap d’aquestes dues sancions estaven previstes. De fet, les modificacions al Codi penal que es preveu que s’aprovin al Consell General aquest dijous enduriran, i força, sobretot des del punt de vista pecuniari, les sancions previstes en matèria de conducció sota els efectes de les drogues.

Els canvis que s’introdueixen suprimeixen la concreció de vehicle automòbil, amb la qual cosa, qualsevol giny considerat vehicle -un patinet, una bicicleta- que circulin “en vies i terrenys que es troben en l’àmbit d’aplicació de la llei reguladora del Codi de la circulació” poden ser aturats per ser sotmesos, els seus conductors, a les pertinents proves d’alcoholèmies o anàlogues. El refús al test ja té conseqüències. Fins ara, es castigava amb una pena de privació del permís de conduir fins a tres anys els conductors de vehicles petits i fins a quatre anys aquells que pilotin un vehicle de transport col·lectiu o de més de 3.500 quilos.

No caldrà posar en perill un tercer perquè la conducció temerària sigui delicte.

Relacionat

L’‘article Ferrariman’ del Codi penal sancionarà de forma molt dura la conducció temerària

Una vegada entrin en vigor els canvis, que fet i fet serà a mitjan gener, a banda de la retirada del permís oposar-se al control també comportarà una “pena de presó fins a un any o d’arrest” i caldrà “imposar una multa de 600 euros fins a 3.000 euros” en el supòsit dels cotxes petits i “de 1.200 euros fins a 6.000 euros” si es tracta d’un vehicle ‘gran’, per fer-ho senzill. Aquests enduriments de penes tenen també la seva translació a quan, de forma fefaent, es constati una alcoholèmia positiva. O una conducció sota l’efecte de les drogues o similars.

PER SOBRE DEL 0,8

En efecte, fins ara, anar begut -amb una taxa superior al 0,8, quedi clar- o drogat comporta “una pena de presó fins a un any o d’arrest, i privació del permís de conduir fins a tres anys”. Si es tracta d’un “vehicle automòbil de transport col·lectiu amb passatgers, un vehicle automòbil d’un pes total màxim superior a 3.500 quilograms, un tren o una aeronau” i en aquest cas el “grau d’alcoholèmia és superior a 0’5 g/l de sang, ha de ser castigat amb pena de presó fins a dos anys i privació del permís de conduir fins a quatre anys. El tribunal pot imposar, a més, la pena d’inhabilitació per a l’exercici de l’ofici o el càrrec fins a quatre anys”.

En alguns casos s’incrementa la pena de presó, però sempre s’hi inclou multa econòmica i, a més a més, no es deixa optatiu un aspecte com la inhabilitació de l’exercici professional quan sigui el cas o pertoqui

Aquests dos punts canviaran i les noves directrius, les noves penes, seran les següents. En el cas d’anar begut per sobre del 0,8 o d’anar drogar conduint un vehicle ‘ordinari’, un turisme, una motocicleta, un patinet, una bicicleta… sempre que sigui en l’àmbit d’aplicació del Codi de circulació, la pena serà de presó “fins a un any o d’arrest, i de privació del permís de conduir o de prohibició de conduir vehicles, segons escaigui, de fins a tres anys. A més de les penes previstes, s’ha d’imposar una multa de 300 euros fins a 3.000 euros”.

Quan es tracti d’aquells vehicles de transport col·lectiu, gran tonatge, etcètera, i l’alcoholèmia superi els 0,5 grams d’alcohol per litre de sang, el conductor en qüestió haurà de ser “castigat amb pena de presó fins a dos anys i privació del permís de conduir fins a quatre anys. A més de les penes previstes, s’ha d’imposar una multa de 1.200 euros fins a 6.000 euros i la pena complementària d’inhabilitació per a l’exercici de l’ofici o el càrrec fins a quatre anys”.

És a dir, l’enduriment és notable. Perquè en alguns casos s’incrementa la pena de presó, però sempre s’hi inclou multa econòmica i, a més a més, no es deixa optatiu un aspecte com la inhabilitació de l’exercici professional quan sigui el cas o pertoqui. Res d’optar. L’autoritat judicial haurà d’inhabilitar necessàriament.

Comentaris (7)

Trending