Els complements retributius a comandaments penitenciaris acaben saltant pels aires

Interior destitueix de forma fulminant tres càrrecs i els retira els plusos que cobraven després de comprovar el gabinet jurídic que eren irregulars

Rètol que identifica el centre penitenciari a l'entrada.
Rètol que identifica el centre penitenciari a l'entrada. Toni Solanelles

Al centre penitenciari va d’ensurt en ensurt. El puzle dels complements de responsabilitat afegida (CRA) s’ha acabat desmuntant de mala manera. El ministeri d’Interior ha destituït de manera fulminant tres dels càrrecs que havien estat ascendits per la via del CRA i alhora els ha retirat el plus retributiu després de comprovar que la situació era del tot irregular. Dues de les anomalies serien atribuïbles a l’actual direcció. La tercera s’hauria heretat de l’anterior cúpula penitenciària.

El cas hauria esclatat divendres passat, quan es van fer efectives les decisions, però no han acabat transcendint en gran mesura fins aquest dilluns. No obstant això, els detalls de les decisions es mantenen de forma molt discreta atès que encara hi hauria serrells per resoldre. Sobre el paper, els comandaments que han estat percebent els complements de forma indeguda -el més antic es remuntaria al març del 2020- haurien de retornar els diners cobrats a raó, en xifres rodones, de 300 euros el mes. Les fonts consultades han assegurat que s’està estudiant quina es la millor fórmula.

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, durant la compareixença.

Relacionat

Interior assegura que els ascensos via CRA a la presó no fan incrementar la despesa

Fins i tot, hi hauria alguna via perquè no s’hagués d’exigir el retorn per part del funcionari d’allò abonat per l’administració. Però sembla complicat trobar la fórmula quan, segons fonts del propi ministeri d’Interior, s’està sent molt rigorós i perceben nòmines més baixes, les noves fornades d’agents, als quals se’ls reclama el retorn -via descompte en les nòmines- de dos plusos (el del gener i el de febrer) que l’administració considera que en virtut de l’actual Llei de la Funció Pública no els pertoquen i es van abonar per error.

Sobre el paper, els comandaments que han estat percebent els complements de forma indeguda -el més antic es remuntaria al març del 2020- haurien de retornar els diners cobrats a raó, en xifres rodones, de 300 euros el mes

Les fonts ministerials consultades, vist que encara hi ha aspectes per resoldre, han preferit no donar concrecions de les irregularitats detectades. Però sí que han reconegut que després que transcendís el malestar intern pels CRA que s’havien decidit concedir -i que corresponien a la reorganització interna amb promocions laboral decidides per la direcció actual- i de les queixes efectuades per alguns dels sindicats penitenciaris, des de la cúpula ministerial es va demanar revisar totes les noves atribucions i les seves corresponents remuneracions especials.

I en aquest marc, els serveis jurídics del ministeri haurien arribat a la conclusió que hi havia tres casos flagrants i indiscutiblement irregulars. D’aquí que s’hagués procedit a tallar de rel la situació i ara, des del punt de vista dinerari, ja s’acabarà de mirar com es es procedeix. En tot cas, un dels casos hauria estat heretat i tindria a veure amb el fet que des del març del 2020 s’ha continuat abonant un CRA que al seu dia es va concedir per una situació de suspensió laboral que llavors va finar.

Tot i la reincorporació de la persona a la qual s’estava substituint de manera provisional, qui ocupava ell lloc de manera interina hauria continuat cobrant el complement. Els altres dos casos que s’haurien considerat com a irregulars tindrien a veure amb el reajustament derivat dels canvis en la direcció adjunta de la presó i els diversos moviments de peces que es van haver de fer. La decisió ministerial ha estat executada amb contundència però alhora també hauria suposat un bon rebombori.

Comentaris (3)

Trending