Com resoldre el torn de nit és el principal maldecap sindical a la policia

El CFPA convida la direcció del cos a buscar solucions per als patrullatges nocturns i demana incrementar la digitalització de processos perquè els agents puguin ser més eficients

Una patrulla policial en un control nocturn.
Una patrulla policial en un control nocturn. POLICIA D'ANDORRA

Els serveis de nit i el trencament vital que això suposa és el principal maldecap sindical que hi ha actualment al cos de policia. O aquesta és la principal qüestió que els representants del Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA), que aglutina tots els esglaons policials inclosos els serveis no uniformats o administratius, han exposat a la direcció del cos en una recent reunió per abordar temes que neguitegen el personal. De moment no hi ha cap solució, però la direcció hauria d’estudiar escenaris per plantejar possibles canvis.

Els torns de nit afecten d’alguna manera o altra bona part del cos. Uns 80 agents que integren el servei de seguretat ciutadans, és a dir, els patrullers, estan poc o molt neguitosos per aquesta qüestió. De fet, fa algunes setmanes es va arribar a posar en marxa una recollida de firmes per demanar canvis en els torns. Ja hi havia les nits com a rerefons, segons que han explicat fonts del CFPA, que esperen ara les gestions que la direcció s’ha compromès a fer per avaluar com es pot resoldre la situació.

Un vehicle policial al bell mig de l'avinguda Meritxell.

Relacionat

Mobilització entre els patrullers de la policia per exigir canvis en els torns

Hi ha diversos escenaris sobre la taula. De fet, els responsables del CFPA haurien fet arribar a la direcció alguna d’aquestes possibilitats si es considera que el que cal fer són modificacions de planificació. De plànning. És una de les opcions amb què es treballen, encara que les primeres consultes de la direcció aniran en el sentit de veure com funcionen les policies espanyoles i una fórmula que s’anomena ‘saliente’. És a dir, just les 24 hores posteriors a la jornada de nit efectuada, quan és la última, no és comptabilitza com a recuperació a festiu. És un dia, per dir-ho així, a què dóna dret el fet d’haver estat de nit atès que es considera perdut.

En qualsevol cas, hi ha una part dels patrullers que preferirien fer les set nits que es fan al llarg del mes totes seguides una rere l’altra i, després, tenir a 20 dies de recuperació o el que s’escaigués. Tot i que hi ha comandaments que no ho veuen malament, la majoria no ho consideren viable, especialment pel desgast que suposen set dies nocturns consecutius i la davallada de rendiment que això suposa. Però els agents mantenen que són molt pitjors els canvis de son. En qualsevol cas, és un neguit evident i la demanda de buscar solucions està damunt la taula.

DIGITALITZAR

Una altra de les demandes fetes pel CFPA és apostar per una major digitalització dels processos burocràtics que acompanyen moltes de les actuacions policials. Evitar haver de fer paperassa, segons responsables del sindicat -l’únic que hi ha de generalista després de la dissolució del SIPA; l’altra que hi ha és específic dels comandaments, el SICOP-, seria guanyar temps per poder destinar a altres comeses. És a dir, reclamen una major digitalització per poder ser més eficients.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending