Mobilització entre els patrullers de la policia per exigir canvis en els torns

Com a mínim la meitat dels agents de base que integren les unitats de seguretat ciutadana consideren una bogeria els actuals serveis de nit, set al mes, i estan promovent accions per reclamar una nova planificació que voldrien que es posés en marxa el 2022

Un vehicle policial al bell mig de l'avinguda Meritxell.
Un vehicle policial al bell mig de l'avinguda Meritxell. Toni Solanelles

Que en molts àmbits de l’administració l’ambient està caldejat sembla evident. Que en alguns cossos uniformats això és així, resulta clar. I que a la policia hi ha molts fronts oberts és una evidència. L’últim o el penúltim capítol del serial policíac l’estarien protagonitzant ara els agents de base que integren les unitats de patrullatge. Ben bé mig centenar o més d’uniformats de l’escala bàsica s’estarien mobilitzant al marge dels seus comandaments i, per ara, dels sindicats, per tal d’exigir canvis en els torns.

S’estan duent accions diverses -fins i tot hi ha sobre la taula un intent de recollida de firmes- per convèncer aquells que no ho veuen clar i, amb posterioritat, traslladar el requeriment als comandaments immediatament superiors per tal que aquests ho traslladin a la direcció. La voluntat dels promotors de la iniciativa seria fer tots els moviments escaients aquesta propera tardor amb la idea que abans de final d’any els canvis estiguin acordats i es puguin començar a aplicar a partir de l’1 de gener del 2022.

La problemàtica deriva del servei nocturn i malgrat que ara estigui transcendit més obertament el malestar, les diverses fonts consultades han assegurat que no és res de nou. Que són reclamacions que fa temps que s’estan fent. Que es fan amb la boca petita o sense fer soroll. Però atenent el cas que no hi ha cap escolta ni menys encara cap reacció ni canvis per part de la direcció, que ni tan sols hauria pres en consideració les veus que de tant en tant es deixen sentir, haurien decidit, els principals promotors i aquells que li donen suport, passar a l’acció.

Alguns dels comandaments directes dels agents veurien bé la proposta que estan embastant els seus subordinats. Però no es posicionen al respecte perquè no hi ha unanimitat ni entre els sergents que lideren grups ni menys encara entre els responsables o sots-responsables d’unitats

Actualment, els agents fan set serveis nocturns al mes de dotze hores. De 7 de la tarda a 7 del matí. Aquests serveis, però, se solen fer, quatre entre setmana i tres més en cap de setmana. Després d’unes jornades nocturnes, es fan uns dies de descans. I quan es completa els set dies de nit amb els descansos pel mig, llavors s’enceta un cicle igual però diürn. És a dir, de les 7 del matí a les 7 de la tarda. La iniciativa que es promou ara el que pretén aconseguir és que els set serveis de nit es facin tots seguits, llavors que es puguin fer els dies de descans pertinents i, més tard, es faci la setmana de servei de dia. I així successivament.

Alguns dels comandaments directes dels agents veurien bé la proposta que estan embastant els seus subordinats. Però no es posicionen al respecte perquè no hi ha unanimitat ni entre els sergents que lideren grups ni menys encara entre els responsables o sots-responsables d’unitats. En aquest sentit, i en la part més alta -o gairebé- de l’escalafó jeràrquic hi hauria el convenciment que treballar durant dotze hores de nit set dies seguit afectaria el rendiment dels policies i per això no volen ni sentir parlar de la proposta.

Però els agents, n’hi hauria més de mig centenar del centenar d’agents rasos que, en xifres rodones, fan patrulles al cos d’ordre, estan decidits a promoure la iniciativa i a reclamar el canvi, atès que consideren que la fragmentació dels serveis de nit els acaba creant més alteracions -fins i tot a nivell de salut- que una altra cosa. I per això demanen fer-ho de manera seguida i després poder desconnectar tants dies com proporcionalment escaigui per, més tard, enllaçar amb els serveis diürns.

Comentaris (21)

Trending