L’alliberament de dos interns ‘complexos’ calma una part de la tensió laboral a la presó

Les darreres setmanes han sortit de la Comella dos joves que van ser detinguts al seu dia per causes relacionades amb drogues

Rètol que identifica el centre penitenciari a l'entrada.
Rètol que identifica el centre penitenciari a l'entrada. Toni Solanelles

Una part de la tensió que s’ha viscut durant mesos al centre penitenciari en la gestió del dia a dia producte del comportament d’alguns interns que, de tant en tant, arriben a la Comella i trenquen la bonança que hi pot haver fins i tot entre els reclusos ha acabat amb la sortida de la presó de dos presos que han protagonitzat diversos moments complexos al centre.

La setmana passada va sortir de la Comella l’home que va ser condemnat per ordenança penal a deu mesos de presó pel comportament que va tenir a mitjan gener amb els agents de policia que el traslladaven des del despatx central de l’Obac a la Seu de la Justícia per posar-lo a disposició judicial després de ser detingut unes quantes hores abans en una operació anti-droga que va esclatar en diversos punts del Principat i que va comportar la detenció de sis persones.

La setmana passada va sortir de la Comella després de complir els deu mesos de presó ferma el jove detingut el gener en el marc de la denominada ‘Operació Queen’ per haver colpejat els policies que el duien a la Seu de la Justícia

Aquest jove, amb diversos antecedents relacionats amb els estupefaents, ha protagonitzat diferents altercats al centre penitenciari, tot sovint de comú acord amb un altre noi, més jove que ell, i que continua internat. També va denunciar haver estat mal tractat per la direcció de la policia i va originar diferents moments de tensió que va obligar els funcionaris a haver d’adoptar mesures oc habituals com sortides sovintejades cap a l’hospital per atacs d’angoixa o petits intents d’autòlisis.

Havent complert els deu mesos ferms que li va imposar la Batllia per les agressions que va perpetrar contra els agents durant el trasllat, ara estaria en espera del judici vinculat estrictament al cas de la droga, com estarien els altres cinc implicats en la denominada ‘Operació Queen’. Dels sis detinguts inicials, quatre van ingressar provisionalment al centre penitenciari i només restava ara aquest processat i, encara, per la qüestió de l’altercat amb els policies.

LA BATUSSA DEL CONFINAMENT

L’altre alliberat que també ha fet ballar el cap durant algun temps, per diversos motius, dels funcionaris era un dels implicats -l’únic processat de nacionalitat andorrana, element clau per a la seva sortida de la presó abans que la resta- en la batussa que hi va haver l’abril del 2020, en ple confinament, en un apartament de la zona de Prada Ramon on un grup de cinc joves, entre els quals l’ara alliberat de manera provisional, van acudir a demanar explicacions al qui suposaven que era el ‘camell’ que se’ls havia quedat els diners lliurats a mode d’avançament i, en canvi, no els havia entregat la droga que esperaven.

La batussa va tenir lloc al carrer de l'Aigüeta.

Relacionat

Surt de la presó un dels protagonistes de la ‘batussa del confinament’

Al pis en qüestió no hi vivia el suposat camell en qüestió i el germà, que sí que residia allí, no sabia res de l’altre. No obstant, va rebre un clatellot després que el recentment alliberat -va deixar la Comella fa un parell de setmanes- obrí la porta de l’apartament a cops de peu. S’espera que algun, alguns, o fins i tot els altres tres implicats en l’altercat que encara resten empresonats puguin sortir de la Comella durant aquesta setmana, quan s’ha de dictar la sentència de primera instància, la del judici realitzat davant el Tribunal de Corts.

Les fonts penitenciàries consultades han explicat que més enllà del malestar causat per decisions d’organització i de qüestions d’ordre burocràtic o d’índole similar, també la tensió que de vegades causen alguns interns facilita o amplifica, com seria el cas, el deficient clima laboral que es viu. També el malaurat pres que va protagonitzar la fuga, per exemple, durant molt temps va enverinar, en aquell cas, la relació entre reclusos. Ara, almenys quant a la gestió dels interns, hi hauria una mica més de calma.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending