Interior prohibeix l’accés a les casernes de bombers a qualsevol persona que no sigui del cos

El protocol vol evitar que efectius de diferents torns coincideixin per evitar contactes i possibles contagis, anul•la les pràctiques i prohibeix l’ús dels gimnasos dels parcs

El centre d'emergències es farà en un terreny públic a tocar de la caserna de bombers.
El centre d'emergències es farà en un terreny públic a tocar de la caserna de bombers. ALTAVEU

El cos de bombers ha adopta mesures molt restrictives per protegir el seu personal del coronavirus. Entre altres mesures, cap persona que no sigui del departament podrà accedir a les casernes, tret de casos excepcionals. A més, els efectius que s’incorporin a una guàrdia només ho podran fer en el quart d’hora previ, ni abans ni després, a fi d’evitar contacte entre membres de diferents quadrants. També es demana que totes les comunicacions que es puguin es facin per via telefònica.

La direcció del cos va enviar a tots integrants el passat divendres el document ‘Informació i procediment d’actuació Covid-19’ que al llarg de vuit pàgines desgrana informació sobre el coronavirus així com diferents mesures de prevenció. Aquest es va actualitzar dissabte amb un  annex encara més restrictiu. L’objectiu és prendre les màximes precaucions per evitar que un contagi dins del cos pugui suposar el confinament de molts efectius, amb el risc per a la seguretat pública del país que això suposaria.

El document inclou mesures preventives específiques a aplicar tant en el moment d’iniciar una guàrdia, com durant aquesta, així com per les diferents seccions. També fa especial remarca en el que han de fer els efectius que facin transport sanitari.

Tret de cas d'extrema necessitat, les ambulàncies de bombers només traslladaran afectats pel Covid-19 durant la nit, de vuit del vespre a vuit de matí

Així, un dels punts que queden clar és que “està prohibit l’accés a qualsevol dels 4 parcs del territori a qualsevol persona” que sigui aliena al servei, amb l’excepció, sempre amb “autorització expressa del cap de guàrdia” d’aquelles que hagin de realitzar tasques de manteniment o reparacions urgents”. Pel que fa als mateixos bombers, es limita a només un quart d’hora –entre les 20.45 i les 21.00 h.- el temps per fer el canvi de guàrdia. És a dir, cap dels qui hagin d’incorporar-se podrà arribar al parc abans. A banda, en aquest termini, el personal sortint no podrà entrar a les habitacions on es canvien de roba i l’entrant, un cop estigui uniformat, haurà d’anar a la zona del briefing.

L’objectiu és que bombers de diferents torns no es creuin entre ells per compartimentar al màxim els equips. Per això, “queda prohibit l’accés a qualsevol dels 4 parcs del territori a tot el personal que es trobi fora de guàrdia i no hagi estat requerit per l’oficial o per la direcció”. Si un membre del cos ha d’accedir a algun parc fora del seu torn, haurà de fer-ho amb el permís del cap de guàrdia, estar el menys temps possible i evitar qualsevol contacte amb companys.

Pel que fa al briefing, es demana que sigui el més breu possible i sempre evitant contacte entre bombers i salutacions. A banda, queden anul·lades la realització de qualsevol pràctica i l’accés als gimnasos de les casernes. Una altra mesura és que es facin la majoria de contactes amb personal administratiu o operadors telefònics per mitjans que no siguin presencials -telèfon o internet-. En cas que es detecti un possible cas d’infecció, se l’haurà d’aïllar ràpidament en un lloc on no tingui contacte amb cap altre membre del personal i contactar amb els serveis sanitaris.

Pel que fa al transport sanitari de possibles infectats, els bombers només faran els nocturns –entre vuit del vespre i vuit del matí-. Durant el dia, qui s’encarregarà serà una unitat especial del Servei d’Urgències Mèdiques (SUM). El personal per fer el servei serà “un màxim de dos efectius que tindran funcions diferenciades per tal d’evitar al màxim els exposats”. El conductor no sortirà del vehicle si no és estrictament necessari i, per tant, no actuarà en cap maniobra assistencial. La finestra que separa la cabina amb la zona assistencial haurà de romandre sempre tancada. En tot moment, es mantindrà una distància de dos metres amb el pacient. El document també inclou instruccions precises per a la col·locació i retirada, dels equips de protecció individual, l’assistència al domicili, el trasllat, l’entrada a urgències i el retorn al parc, que inclou una completa desinfecció de l’ambulància.

Comentaris (1)

Trending