El vial de la Massana inclou una sortida per absorbir també el trànsit cap a Arinsal

L’enllaç nord de la infraestructura afecta directament l’entorn de protecció de la Farga Rossell, fet que es vol aprofitar per millorar tot el paisatge a la zona del monument

L'enllaç nord del vial sortirà al costat de la Farga Rossell.
L'enllaç nord del vial sortirà al costat de la Farga Rossell.

La futura desviació de la Massana inclourà un vial de sortida que acabarà a la cruïlla on actualment s’entra a l’aparcament de les Fontetes. D’aquesta forma, es podrà desviar el trànsit que vulgui anar cap a Arinsal també per un vial que sortirà just al costat de la Farga Rossell. Això vol dir que la infraestructura afecta directament l’entorn de protecció. Des del Govern, però, es defensa que es pot aprofitar per impulsar actuacions que millorin l’entorn paisatgístic del monument.

Així es pot constatar en la documentació que s’ha tret a exposició pública. Des de Territori s’ha posat fil a l’agulla per tirar endavant el projecte i s’ha fet el tràmit per dues de les cinc fases de la que constarà el futur vial. Més concretament, la part de la desviació més propera a Ordino, entre el pont de Palanques i l’enllaç a la carretera general 3 (fase 5) i el vial que permetrà desviar els cotxes que vulguin anar cap a Arinsal o que vinguin del poble massanenc i vulguin anar cap al centre del país.

Pel que fa a aquest tram, ha de tenir 230 metres de longitud entre la rotonda que s’haurà de construir a la zona del pont de Palanques i l’actual accés a l’aparcament de les Fontetes. D’aquesta forma, tampoc hauran de passar pel centre de la Massana el trànsit provinent o en direcció a Arinsal.

La fase cinc uneix la zona del pont de Palanques amb l’enllaç amb la CG3 amb un vial que té tres ponts sobre el Valira d’Orient i tres carrils

Tindrà 15,66 metres d’amplada -11,65 per als carrils i dues voravies- “en plataforma sobre terraplè sostingut al costat del riu mitjançant mur de maçoneria i formigó”. Una part de la voravia, de fet, quedarà per sobre del riu Arinsal. El projecte també inclou una passarel·la de vianants més o menys a la meitat del tram. Les estimacions marquen que, un cop es comencin els treballs d’aquesta fase, haurien d’estar enllestits en vuit mesos.

Pel que fa a la fase 5, es tracta d’un vial de 430 metres de longitud que inclou tres ponts sobre el riu Valira del Nord, dos dels quals en una de les rotondes que caldrà construir. Es preveu que tingui tres carrils de circulació. La idea és que durant un primer tram hi hagi dos en direcció Ordino i un en sentit descendent i que al segon sigui al contrari.

Un dels punts que s’analitza en la documentació és la seguretat que han de tenir els ponts sobre el riu tenint en compte el risc de crescudes. “La solució adoptada és compatible amb situacions extraordinàries i no és necessària cap mesura de protecció addicional”, s’indiquen als estudis realitzats aportats en la documentació.

WhatsApp Image 2023 05 17 at 11.32.12

L’enllaç del futur vial massanenc amb l’actual carretera general 3 serà al costat de la caserna de bombers i, també, de la Farga Rossell. De fet, part de la desviació es troba a les zones 2 i 3 de l’entorn de protecció del monument. Per això, es va procedir a fer un informe paisatgístic que assegura que la construcció de la nova infraestructura s’ha de veure com una oportunitat per millorar la zona. Així, s’entén que es pot “aprofitar-la per reduir la calçada de la carretera existent i així organitzar la circulació de vianants de forma qualitativa”. Això “permetrà renovar l’entrada de la parròquia de la Massana i envellir l’entorn sensible del monument històric”.

En aquest sentit, l’estudi aposta per “allunyar els vehicles de la Farga” així com per “crear una calçada per a vianants i alguns espais d’aparcaments per aquells cotxes dels visitants”. També es plantarien arbres i s’habilitarien des de les carreteres miradors per veure el monument.

Pel que fa a les obres, la fase 5 s’ha dividit en tres trams d’actuació. La durada dels treballs a cadascú d’ells s’estima que seria de 6, 12 i 18 mesos respectivament.

Comentaris (11)

Trending