Les obres del darrer tram del vial de Sant Julià començaran a finals d’any

Un acord entre majoria i Concòrdia permet dotar de diners (100.000 euros) la partida destinada a la construcció del túnel de Rocafort, fet que permetria licitar-la un cop s’hagi actualitzat el projecte tècnic, que data del 2004

La zona on ha d'anar el tram pendent del vial de Sant Julià.
La zona on ha d'anar el tram pendent del vial de Sant Julià. G. P.

El tram final del vial de Sant Julià es podrà començar a construir a finals d’aquest any. I la part més gruixuda del projecte, el túnel de Rocafort, ja s’iniciaria el gener. Això serà possible gràcies a l’acord assolit entre la majoria al Consell General i Concòrdia, per la qual es dota amb 100.000 euros la partida destinada pròpiament a les obres, inicialment a zero. Paral·lelament, també s’ha pactat que el Govern es comprometi a destinar un milió d’euros al projecte de pisos tutelats que es vol fer amb el comú a la parròquia laurediana.

La negociació per perfilar el text definitiu del pressupost per a l’any vinent avança a la comissió de Finances i ja s’han tancat alguns punts. És el cas del que fa referència al vial de Sant Julià. La llei el contemplava, però tot just amb una dotació de 450.000 euros que havia de servir per actualitzar el projecte que data del 2004. Sense aquesta feina prèvia no era factible començar la construcció. Per això, aquesta segona part no tenia cap euro a la partida.

Això implicava, doncs, que les obres no podrien començar fins al 2025. I això és el que Concòrdia, com ha explicat a Altaveu el conseller general Pol Bartolomé volia evitar. Ell i la seva companya de bancada Maria Àngels Aché han liderat les converses a tres bandes -amb grup parlamentari demòcrata i amb el ministeri de Territori i Urbanisme- que ha permès assolir una entesa, arran, també, de l’esmena presentada al pressupost.

També s’ha tancat un pacte pel qual el Govern es compromet a aportar un milió d’euros al projecte de pisos tutelats que el comú de Sant Julià vol impulsar a la parròquia

La formació, que considerava que hi havia un “desequilibri” entre el que els comptes pel 2024 destinaven al vial de la Massana i el que es preveia per al lauredià, situació que volien corregir. Per això, proposaven reduir un dels set milions destinat a la primera infraestructura i canviar-lo de partida: a la de construcció de la desviació de Sant Julià. Aquesta ha estat la base de la posterior negociació.

I, finalment, s’ha tancat un pacte. Hi haurà diners pel vial de Sant Julià, sí, però no tot el milió. Tot just, 100.000 euros. L’objectiu és que quan ja es tingui actualitzat el projecte constructiu, es pugui passar de seguida a la licitació de les obres i a la seva adjudicació, fet que no seria possible si la partida estigués a zero. En canvi, d’aquesta forma, aquest procés ja es podria fer durant aquest 2024 i, abans de finals d’any, veure els primers moviments a la zona. “Servirà per aclimatar-la i ja el gener començar a perforar el túnel de Rocafort”, comenta Bartolomé. Per tant, “anticipem l’inici de les obres”.

I és que, com remarca, “el pas clau és poder iniciar els treballs; són pocs diners, però és important que ja s’engeguin aquest any”. El parlamentari de Concòrdia ha volgut reconèixer la bona predisposició que han trobat en el ministre Raul Ferré i el fet que “tenim el compromís que un cop estigui actualitzat el projecte, es destinaran diners addicionals per poder impulsar les obres”.

Bartolomé posa en relleu que la decisió suposa un important avenç per poder culminar una infraestructura molt necessària. “Els beneficis del vial són molt evidents per al país”, ha remarcat. I, també, entén que “serà molt positiu per a la qualitat de vida de Sant Julià, a l’hora d’evitar cues i també contaminació acústica i ambiental”.

La negociació el pressupost també ha fructificat, de moment, en un altre acord entre majoria i la formació que, parlamentàriament, lidera Cerni Escalé. Així, hi ha el compromís que un milió dels diners que Govern preveu per a l’habitatge sigui destinat al projecte de pisos tutelat que vol impulsar el comú. D’aquesta forma, es cobreix part del capital que encara falta per poder fer-lo realitat. Segons va explicar fa uns dies el cònsol major, Cerni Cairat, en declaracions a Altaveu, el cost estimat se situa entre 12 i 14 milions, dels quals, la corporació en pot aportar la meitat.

Comentaris (8)

Trending