Govern descarta el projecte d'aeroport de Grau Roig

L'Organització Internacional d'Aviació Civil (OACI) ha emès un informe desfavorable a la seva construcció

Comentaris

Simulació presentada per la Cambra de com seria el futur aeroport.
Simulació presentada per la Cambra de com seria el futur aeroport. ARXIU

L'Organització Internacional d'Aviació Civil (OACI) ha emès un informe desfavorable a la construcció d'un aeroport al Bosc de Moretó, a Grau Roig. El Govern va demanar l'informe per saber la viabilitat de la instal·lació després que la Cambra de Comerç posés en marxa el projecte.

En un altre informe, l’Autoritat Aeronàutica d’Andorra (AAA) apuntava les reticències de les companyies de vols comercials a operar des de Grau Roig, per les condicions que comporta la seva ubicació. El projecte havia aixecat molta polèmica a Andorra però també a les zones de França més pròximes al Principat, fins i tot amb una recollida de signatures. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo ha dit que l'informe de l'OACI era fonamental per saber si era factible dur a terme la construcció. L'estudi ha fet esment a la seguretat, a l'operitivitat i a la utilització per part de les diverses companyies aèries.

Gallardo ha detallat que l'estudi de mercat no garanteix prou informació sobre la viabilitat com tampoc sobre les aeronaus que hi poden operar. "El tipus de projecte requeriria d'unes aeronaus específiques el que faria que moltes companyies no hi podrien operar", ha dit. "Les maniobres incompleixen la normativa internacional. El tipus de maniobra hauria de ser sota el criteri de l'Autoritat Aeronàutica d'Andorra que ja va expressar la seva opinió desfavorable". Haurien de ser maniobres especials i acceptades per les autoritats del país d'origen del vol que hauria d'aterrar.

El cost del moviment de terres seria superior al dels estudis de la Cambra

El cost del moviment de terres seria superior al dels estudis efectuats i encarregats per la Cambra. Des del punt de la seguretat, l'OACI remarca que la pista no té prou visibilitat i que, per aquest motiu, les maniobres no són prou segures com ara la decisió del pilot d'aterrar o no. "El pilot ha d'assumir un risc perqquè hauria de fer l'aterratge sense tenir una bona visibilitat de la pista i per tant, no podria veure si hi ha algun obstacle", ha explicat el ministre. La conclusió és que no és una infraestructura prou segura. "Sempre hem dit que aniriem pas a pas i hem decidit descartar el projecte", ha afirmat Gallardo que ha subratllat que tots els esforços es concentraran en l'aeroport d'Andorra-la Seu "per ajudar a desenclavar el país". Ja s'ha informat de la decisió a la Cambra. No es descarta, però, continuar amb la connexió ferroviària per desenclavar el país per altres vies que no són les carreteres. En aquest sentit, el ministeri d'Ordenament Territorial va encarregar recentment uns informes per analitzar la possible connexió amb el país per altres mitjans que no sigui l'automòbil.

Govern anunciarà durant les pròximes setmanes la seva decisió sobre l'heliport

Aquest mateix dimecres, Gallardo s'ha reunit amb la Cambra que han acceptat la decisió "perquè ells també estaven d'acord en anar pas a pas abans d'arribar a la fase mediambiental i a l'econòmica. Sempre hem estat molt coherents des de la Cambra i també des de Govern". Tenim l'objectiu comú de desenclavar el país. Els estudis per l'aeroport han costat uns 25.000 euros al Govern. "El projecte arriba fins aquí", ha conclòs pel que fa a la instal·lació de Grau Roig. Ha indicat que s'estan fent gestions amb diverses companyies en relació a l'aeroport d'Andorra-la Seu i que es continua treballant en l'heliport. "Estem a prop de poder anunciar la decisió de Govern. Serà en poques setmanes".

 

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending