FEDA preveu tenir desmuntada a finals d’any l’antiga línia elèctrica entre Encamp i Grau Roig

L’operació costarà 2,5 milions d’euros i es fa un cop comprovada que la nova infraestructura de transport funciona sense incidències; els treballs començaran a Grau Roig el setembre i es preveu que finalitzin, ja a les zones més baixes, el desembre

Mas, Alcobé i Moles al costat de la torre de l'antic càmping Pla.
Mas, Alcobé i Moles al costat de la torre de l'antic càmping Pla.

Han estat allà, entre Grau Roig i Encamp, fins a la central hidroelèctrica, des dels anys 40 del segle passat. Ara, tenen els dies comptats. Si res es torça, a finals d’any, FEDA haurà enretirat els 17 quilòmetres de l’antiga línia elèctrica que recorria, i malmetia visualment i paisatgísticament, terrenys tant d’aquesta parròquia com de Canillo. L’operació costarà 2,5 milions i completarà el projecte de construcció de la nova línia, en funcionament sense cap incidència, des de fa sis mesos.

La companyia parapública i els dos comuns afectats han volgut simbolitzar l’acord i l’avenç que suposa aquesta actuació, justament, en un dels elements de la infraestructura és més evident: els terrenys de l’antic càmping Pla, ara propietat de la corporació canillenca. Justament, una de les torres a enretirar es troba en mig de la parcel·la i, per ara, compromet els possibles usos que se li vulguin donar, tal com passa a molts altres terrenys.

L’operació de desmuntatge, ha recordat el director de FEDA, Albert Moles, era un “compromís” adoptat quan es va decidir tirar endavant la nova línia, clau per garantir el subministrament a la creixent població del país. El projecte, amb un cost total de 31 milions, va suposar la construcció del nou sistema de transport i de la subestació de la Gonarda. Totes dues estan en marxa des de fa sis mesos. Ara, passat aquest “termini de prudència”, es pot tirar endavant la retirada de l’antiga: 17 quilòmetres de torres i cables que passen per molts terrenys urbans tant d’Encamp com de Canillo.

El cost de l’actuació s’estima en 2,5 milions d’euros. Es farà durant la tardor, començant al setembre i amb la idea d’acabar al desembre. Es començarà per les zones més elevades, per prudència meteorològica, i s’anirà baixant, també sempre tenint en compte que cal actuar en terrenys privats i públics. “Ja hem contactat amb tots els propietaris”, ha indicat Moles. A la vegada, s’haurà de ser curós a l’hora de treure els cables perquè aquests sobrevolen camins, carreteres o, fins i tot, edificis. “És un treball d’especialistes”, ha comentat el director de FEDA.

L’anunci ha estat molt ben rebut pels mandataris de totes dues parròquies. Tant el canillenc Jordi Alcobé com l’encampadana Laura Mas han expressat la seva satisfacció. “Quan es va fer la línia, l’important era tenir llum a les cases; ningú pensava, llavors, en l’impacte visual i urbanístic”, ha recordat el cònsol major de Canillo, tot posant en relleu que “són 17 quilòmetres de línia que afecten nuclis urbans en creixement”. Per la seva banda, Mas ha valorat molt positivament el fet que “treure aquest impacte paisatgístic suposarà una gran millora”.

LÍNIA AMB ESPANYA

Un cop culminat aquest projecte, FEDA treballa en la propera gran actuació en matèria de transport que, però, depèn també d’una altra part: Espanya. Concretament, la línia que ha d’ampliar la capacitat de l’energia que s’importa del país veí del sud. Aquesta obra, però, resta a l’espera que se signin els acords necessaris entre els dos governs i també amb Red Eléctrica Espanyola.

“Hi ha un compromís i l’acord per fer-la hi serà”, ha assegurat Moles. En tot cas, ha apuntat que, un cop estigui aquesta entesa, els treballs s’allargarien uns tres anys.

Per la seva banda, Alcobé, aprofitant que l’acte estava convocat al terreny de l’antic càmping Pla, ha refermat la voluntat que, a l’estiu, la zona es converteixi en un aparcament que doni servei tant als habitants del poble com als turistes. A la vegada, també es construirà un ‘pump truck’, un circuit de bicicletes, al costat de la zona ja existent de patinatge.

Comentaris (2)

Trending